Kameran registrerar Ebbas blick

Ebba är en av deltagarna i Projekt Småsyskon. Hennes mamma Charlotte Gredenborg hoppas att resultaten ska bidra till att barn med autism får diagnos tidigare.

Bild på bebisen Ebba
Med hjälp av de små silvergrå markörerna vid Ebbas tinningar, på hand¬lederna och mellan ögonen, kan forskarna studera hur motoriken fungerar. Foto: Susanne Kronholm

Ebba skrattar förtjust när kaninen hoppar fram genom ett hål i kulissen. Forskningsassistenten har en figur i varje hand och växlar snabbt till en groda. Medan Ebba nyfiket följer alla händelser med blicken registreras hennes ögonrörelser via en specialkamera.

Ögonrörelsetestet pågår i omkring 15 minuter, sedan är det dags för scenbyte. I nästa experiment fäster Ebbas mamma silvergrå markörer vid hennes tinningar, mellan ögonen och på handlederna, som gör att man kan studera barnets motorik.

– Hon tycker verkligen att det är roligt att vara här, säger Charlotte Gredenborg.

Storebror med ASD

Tidigt i morse tog hon och Ebba tåget från Stockholm till Uppsala för att delta i en forskningsstudie som ingår i Projekt Småsyskon på Barn- och babylabbet. Ebba kvalar in för att hennes storebror Oscar har en diagnos inom autismspektrumet.

– Vi vill gärna vara med i studien för vi tycker att det vore väldigt bra om man kunde hitta tidiga tecken på autism, säger Charlotte Gredenborg medan Ebba fångar en boll som kommer rullande på bordet.

Nästa punkt på dagens program är en allmän utvecklingsbedömning. Rummet är riggat med kameror som spelar in allt som sker, och nu blir det rena actionfil- men. Samspelet mellan psykologen Emma Lindgren och den lilla försökspersonen är intensivt. Ebbas gensvar är högt och ljudligt, hon hoppar upp och ner i mammas knä och kastar sig fram mot Emma.

Handledaren tipsade

Informationen om forskningsprojektet fick familjen när de besökte Autismcenter för små barn i Stockholm.

– Där hade vi en handledare som sporrade oss att träna med Oscar. Det var hon som tipsade oss om att Ebba kunde vara med i Småsyskon, säger Charlotte Gredenborg.

Hon tror att en tidigare diagnos hade varit till stor hjälp i Oscars fall.

– Vi hade kunnat förstå honom bättre och börjat träna med honom tidigare. Nu när vi vet vilka metoder som fungerar, och i vilka situationer han behöver stöd och hjälp, så ser vi ju att han utvecklas snabbare, säger hon.

Följ med till barn- och babylabbet

 

Vill du läsa mer om föräldraskap?

Ta del av artiklar, forskning och tips.

Vill du se andra temasidor?

Under Fakta och råd hittar du fler ämnesområden. 

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus

Senast ändrad 2020-10-20