Filmen om Liv med ätsvårigheter

Susanne Kronholm, fotograf och medarbetare i tidningen Funktion i fokus, har gjort en film om Liv, 4 år, som har ätsvårigheter.

Film på svenska om flickan Liv som har autism och ätstörning. Hon är fyra år och mycket selektiv när det gäller mat. Hon äter bara mat som hon inte behöver tugga. Filmen har inte undertext.

Varför har du gjort filmen om Liv?

– Jag sökte ett engagerande ämne för min första talfilm. Min kollega Heléne hade berättat för oss på jobbet om sin dotter Liv och hennes matvägran men jag tror ingen förstod riktigt hur det var fatt förrän jag gjorde filmen, säger Susanne Kronholm.

– Förutom matproblem har Liv också diagnoserna autism i barndomen och språkstörning. Det var när jag började klippa filmen som jag insåg att fokus måste vara just hennes matvanor.

Varför fokus på just matvanor?

– Även om det finns flera saker som är speciella med henne så är det maten som är det stora problemet. Hon började aldrig äta vanlig mat som andra barn och nu äter hon bara två sorters barnmatsburkar av ett särskilt märke. Hon åt också glass när jag träffade henne. Hon åt glassen som en katt, slickade försiktigt, försiktigt i sig den.

Vad vill du åstadkomma med filmen?

– Jag hoppas att filmen kan öka förståelsen för matproblem hos barn med autism, och att föräldrar inser att de inte är ensamma om att ha barn med den typen av svårigheter.

Se filmen om Liv

Vill du läsa mer om matvanor?

Matvanor

Vill du se andra temasidor?

Under Fakta och råd hittar du fler ämnesområden. 

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus

Fotograf/Illustratör: Susanne Kronholm