Utmaningar som kräver återhämtning

Klas Nelfelt har Ushers syndrom typ II, en kombination av medfödd hörselnedsättning och en sjukdom på ögats näthinna som gör att synen försämras över tid.

Porträtt Klas Nelfelt
Klas Nelfelt. Foto: Andrea Turander Porträtt av Klas Nelfelt

– Jag tänker rätt mycket på att det kommer att bli tuffare, att jag måste jobba med mig själv, både mentalt och praktiskt. Jag vill bygga upp mig, tränar regelbundet och tänker på vad jag äter och försöker se till att jag får tillräckligt med djupsömn för att återhämta mig.

– Djupsömnen är helt avgörande för att jag ska kunna ta mig an de utmaningar jag har på grund av synhörselnedsättningen. Det går åt väldigt mycket energi för att klara av vardagen och jobbet.

Har du sömnproblem och hur ser de i så fall ut?

– Det händer inte så ofta men ibland får jag perioder när jag känner mig stressad, blir övertrött och har svårt att somna. När jag till slut somnar kanske jag vaknar och har svårt att somna om och då blir det väldigt få timmar sömn. Det brukar rulla på så ett tag tills jag nästan kollapsar. Jag fortsätter att göra det jag ska på jobbet men jag vet att det slutar med att en dag slocknar jag och sover 12 timmar i sträck. Det kan ta flera dygn innan jag återhämtat mig.

Är din ”sovklocka” beroende av ljus och mörker?

– Inte särskilt men jag blir störd om det är ljust just när jag ska somna. Ljuskänsligheten varierar väldigt mycket hos oss som har dövblindhet eller kombinerad hörselsynnedsättning. De som är helt blinda påverkas inte alls av ljus och mörker. De använder sig av tid- och kroppskänsla för att avgöra när det är dags att sova och vakna.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus