Det onda sitter ofta i magen

Vissa smärttillstånd är vanligare hos personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det onda sitter ofta i magen.

Huvudvärk är en vanlig orsak till smärta och kan till exempel bero på migrän. Att slå sig på örat kan vara tecken på vaxpropp, inflammation eller främmande föremål i hörselgången.

Munnen och matstrupen

Vanliga smärtorsaker i mun och käke är karies, blödningar från tandköttet, bitande i tandköttet eller tungan, sår i munslemhinnan (afte), tandgnissling eller tandpressning.Smärtsamma besvär i matstrupen är också vanliga och troligen underdiagnosticerade hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Underlivssmärtor

Mensvärk kan framkalla ångest om man inte förstår att det är ofarligt och övergående. Att inte vilja kissa kan bero på att det gör ont och orsaken kan vara en urinvägsinfektion.

Spasticitet (muskelspänningar) är ofta smärtsamt och kan stegras av höga ljud, stress, känslomässig anspänning, infektioner, smärta och förstoppning. Smärta i leder kan bland annat bero på inflammation och/eller felställningar.

Förstoppning vanligt

Förstoppning kan göra väldigt ont och är ett mycket vanligt problem hos personer med intellektuell funktionsnedsättning. Tidiga symtom är ulkande och sura uppstötningar men ibland också beteendeproblem.

Färre än tre avföringar per vecka brukar räknas som förstoppning men det är individuellt. Det är viktigt att hitta rutiner för toalettbesök så att förändringar upptäcks.

Fiberrik och varierad mat, regelbundna måltider och lagom mycket att dricka förebygger förstoppning. Fysisk aktivitet är viktigt för att hålla i gång magen.

Förutom livsstilsfaktorer och nedsatt rörelseförmåga kan förstoppning orsakas av:

  • Primära skador, såsom svaga tarmrörelser eller divertiklar (små fickor i tarmväggen).
  • Hirschsprungs sjukdom, som är vanligare vid vissa syndrom.
  • Vissa läkemedel.
  • Endokrina sjukdomar som sköldkörtelsjukdom och diabetes.
  • Att man svalt gräs, trådar eller stenar.
  • Att man inte tuggat maten ordentligt – det kan bli en osmält klump i tarmen.
  • Att svälja luft – det kan ge en uppsvullen buk.

Vill du läsa mer om smärta?

Smärta och funktionsnedsättning

Vill du se andra temasidor?

Under Fakta och råd hittar du fler ämnesområden. 

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus