Prylarna som gör livet lättare och roligare

Ny teknik kan bli smarta hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Tom Ek, logoped och expert på kommunikativt och kognitivt stöd vid Habiliteringens resurscenter, tipsar om prylarna.

Pizzan bara ett knapptryck bort

FLIC är en trådlös tryckkontakt som kostar ca 500 kronor. Man kopplar den till sin Android eller Ipad/iPhone och laddar ner en app. Där kan man sedan bestämma vad man vill ha hjälp med. Det kan vara allt från att beställa pizza till att skicka sms. Går att programmera upp till tre kommandon.

Med bildstöd kommer man långt

www.bildstöd.se kan användas både för kognitivt och kommunikativt stöd, till exempel schema, rutiner, att-göra-listor och situationskartor. Där hittar du också småbilder att sätta i nyckelring eller till en samtalsmatta.

Styr windows med ögonen

Med Tobii eye tracker 4C som är en liten list som man sätter på datorn, kan man styra windows med ögonen. Datortillbehöret kostar ca 1700 kronor och kräver den senaste uppdateringen av windows 10 där man slår på funktionen under inställningar.

Talsyntes i smarta telefonen

I IOS kan man bland annat förstora texter och använda talsyntes, få större tangentbord i mobilen och tangentbord på skärmen. Finns även inställningar som gör det möjligt att styra iOS och appar med hjälp av kontakter.

Styr paddan med musen

Med ny Ipad och senaste IOS-uppdateringen blev det möjligt att styra en Ipad med mus. Om man inte har trådlös mus kan man använda en adapter till sin vanliga USB-mus.

Speltillbehör bra hjälpmedel

Ett handledstöd som i första hand är tänkt för flitiga användare av datorspel kan vara ett bra hjälpmedel för många med motoriska svårigheter.

Styr paddan med e-rullens joystick

Nu kan man även styra sin Ipad med joysticken som finns på moderna e-rullstolar.

Enkelt spärra volymen

Guidad åtkomst är en funktion i Ipaden där man kan spärra vissa delar av skärmen med lösenordsskydd, till exempel volymen eller en specifik del av skärmen.