Stora problem kan lösas med små medel

Idag finns det många enkla och relativt billiga prylar som underlättar användningen av dator, Ipad och mobiltelefon. Smarta funktioner och bra webbsidor öppnar också nya möjligheter till delaktighet, kommunikation och färdighetsträning för personer med funktionsnedsättning.

För Tom Ek, logoped vid Habiliteringens resurscenter, Region Stockholm, innebär teknikutvecklingen att han kan hjälpa många fler att få tillgång till digitala hjälpmedel.

– För mig som behandlare känns det väldigt bra att kunna lösa ett stort problem direkt. Ofta handlar det bara om att tipsa om datorprogram och funktioner eller att anpassa tekniken till individens behov på ganska enkla sätt, säger Tom Ek.

FLIC är ett av hans favoritexempel på ny teknik som fyller en viktig funktion.

– Den är en superbra pryl som gör många barn glada. De kan till exempel skicka sms till sina föräldrar med ett enda knapptryck där det står ”taxin har inte kommit”, eller ”kan du hämta mig”. Andra användbara kommandon kan vara ”beställ pizza”, ”hitta telefonen”, ”sätt på spotify”, ”sätt på timer” eller ”skicka min gps-position”.

Testa ögonstyrning

Tidigare har det krävts avancerad teknik för att kunna styra datorn med ögonen. Ögonstyrning är ett dyrt hjälpmedel, tar lång tid att få förskrivet och är komplicerat att utprova men nu finns alternativ som fungerar för många som har det behovet.

– Tobii eye tracker 4C kostar en bråkdel och går att sätta på en vanlig dator. Det finns program för inträning av ögonstyrning där vissa delar är gratis. Det kan vara ett enkelt sätt att själv testa om ögonstyrning är något att gå vidare med för sitt barn. För att få kommunikationsanpassningar och bättre teknik krävs det på sikt ändå en förskrivning.

För personer med begränsad rörlighet i fingrarna kan Ipaden vara en alltför stor utmaning. Då kan nyare generationers Ipad med senaste IOS-uppdateringen vara en lösning.

– Att kunna styra Ipaden med mus förenklar för väldigt många. Med joystick kan ännu fler använda Ipad och det bästa av allt är att de som kör e-rulle kan använda samma joystick till Ipaden som de styr stolen med.

Tillgång till datorspel

Tom Ek gillar själv att spela datorspel och hjälper gärna barn och unga att få tillgång till den världen. Han tipsar bland annat om ett handledsstöd som ingår i en IKEAs produktserie med 3D-printade stöd för datorspelare.

– Det fungerar också bra för många med motoriska svårigheter. När det gäller själva spelen, finns bland annat Look to learn på www.tobii.se där man kan prova tre av datorspelen gratis.

På www.papunet.net finns många datorspel för personer med andra styrsätt, bland annat ögonstyrning.

– Där kan barnet behöva lite hjälp av en förälder eller syskon. För de som tycker att det är coolt att skjuta rymdskepp finns DF-valkyrie som är gratis att ladda ner på itch.io.

– En superbra funktion för oroliga föräldrar är att man kan spärra delar i appar som innehåller reklam där det kostar pengar om man klickar, till exempel ”köp 100 smurfgodisar”. Den hittar man under hjälpmedelsinställningarna i iOS och heter guidad åtkomst, säger Tom Ek.