Testaren om GoGlad-appen "Du går och du blir glad"

När Caroline Svahn ska ut i hemstaden Alingsås har hon nästan alltid GoGlad-appen uppe på mobilen. – Det är väldigt roligt och gör att jag vill gå mer, säger hon till plinget av nytt persiljefrö.

Fyra personer testar appen GoGlad
Linnea Bruto, Patrik Larsson, Caroline Svahn och Elisabeth Olsson har alla ingått i testpatrullen för appen GoGlad. Foto: Thomas Carlén, Funktion i fokus Fyra personer testar spelappen GoGlad

När Caroline Svahn och Linnea Bruto tar stenbron över Lillån på väg mot Museiparken växer det för fullt i två världar på en gång. Gräsmattor och lövträd är gröna på riktigt.

I mobilen rör sig Carolines avatar i blå snickarbyxor, mössa, vit t-shirt och solglasögon på en lika grön tecknad karta. I hennes hand syns, känns och hörs en värld full av frön, växter och recept att laga. Samtidigt visas den
verkliga världen i bild, miljön där spelaren rör sig.

– När jag går rör sig min egen avatar, säger hon.

Inte svårt, bara spännande

I tre år har Caroline varit en av testarna för den nya spelappen GoGlad. När spelet nu öppnas för alla får hon äntligen berätta för andra om hur appen fungerar och hur bra den är.

Spelet är en blandning av Pokémon Go, FarmVille och Geocaching. Ändå är det inte svårt, bara spännande, tycker testarna.

– Jag hade saknat att det inte fanns något spel för oss som kanske har lite
svårare att förstå. Det här är roligt för alla och i början gick jag faktiskt ner i vikt, säger Caroline och ler.

För varje steg hon tar fylls ett litet rör med grön färg på skärmen. Efter 100
meter är röret fullt och då plingar det och rasslar in nya frön. Sedan gäller
det att gå längre, utanför den blågröna cirkeln på kartan där hon redan planterat, för att få plantera nytt. Medan Caroline går händer saker hela tiden.

Porträtt på testaren Caroline Svahn
Caroline Svahn. Foto: Thomas Carlén. Caroline svan har en grå toppluva och en röd jacka

– Det är lätt att bli biten och kul att ”levla upp”, säger hon.

Tomater ramlar ner i korgen

I Åmanska parken darrar mobilen till. Caroline klickar snabbt på den gula rutan med grön kant och en knallröd tomat mitt i. ”Skörda” står det och vips ramlar tomaten ner i en korg till rasslet av nya tomatfrön.

Tio meter fram är det Linneas mobil som vibrerar. ”Du kan hjälpa mig med en växt”, läser hon. Med raska tryck, smack-smack, tas tre flygande skadedjur bort, vattenkannan töms och salladsplantan växer. Om fyra timmar behöver den mer hjälp. Till tack får Linnea tio mynt som kan användas till gödsel eller nya kläder till avataren. Sedan blippar nya frön in i hennes förråd. Dem kan hon så senare.

– Det enda svåra är när det inte finns internet, säger hon.

Vägen förbi Museiparken, Lilla och Stora torget och ända upp mot Plantaget går i ett huj, trots att Caroline har litet ont i benet.

– Du går och du blir glad, så det funkar, säger Caroline

Så funkar GoGlad

Det gäller att samla ingredienser till recept. För att få ingredienserna måste du först så frön. Och frön får du när du går. När du håller upp din mobil och tar en bild syns verkligheten med spelplanen över. När fröna ramlar ner sår du dem i mobilen. 

GPS-koordinaterna får det att låta och synas i mobilen när du är i närheten av dina växter och kan sköta om dem.

Hela tiden samlar du grönsaker, rotfrukter och kryddväxter till recept som
du kan tillaga när alla ingredienser är skördade.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus