Mindre tjat med Time timer

Fyra av fem i Martina Löwenhams familj har adhd eller autism. Treåringen utan diagnos väntar på utredning.

– Utan hjälpmedel och medicin som bidrar till bättre sömn och koncentration skulle vi gå på knäna. Vi har kunnat använda de äldre syskonens hjälpmedel tidigt till yngsta barnet men det skulle underlätta om man blev erbjuden kontakt med arbetsterapeut innan en utredning påbörjats. Behovet av hjälpmedel finns oavsett om barnet hunnit få diagnos, säger hon.

Grundläggande anpassningar och rutiner gör vardagen förutsägbar och tydlig. Familjen har fått hjälpmedel förskrivna av barn- och ungdomspsykiatrins
arbetsterapeut.

– Vi har bland annat fått tyngdtäcke, TimeTimer och bildstödsprogrammet Inprint3. TimeTimern har minskat tjatet hemma. Den synliggör tiden som finns kvar innan barnen exempelvis behöver gå till skolan.

– Tidigare använde jag gratis bildstödsprogram men det var krångligt. Nu skapar jag enkelt bildkort, scheman och visuellt stöd för olika aktiviteter, som jag skriver ut, säger Martina.

Små anpassningar kan också göra hemmiljön lugnare, menar hon.
– Barnen trivs till exempel bäst i luvtröjor och keps där de kan dra sig undan från omvärlden. De lägger sig också ofta under varsitt tyngdtäcke och skärmar av intryck med hörlurar och mobiltelefon.

– Vi har också många Fidget toys (fingertrixare och stressleksaker). Ett av barnen har en hel låda hos rektorn som hon plockar ur.

Martina är med i flera grupper på sociala medier som hon kallar sin kunskapsbank.

– Underskatta aldrig kunskapen och hjälpsamheten hos andra NPF-familjer. Tack vare all förståelse, erfarenhet och kunskap vi fått kan vi lättare tackla vårt yngsta barn och har kunnat be om professionell hjälp snabbare.