Hjälpmedel vid sensorisk känslighet

Ljud, ljus och dofter finns överallt. Vi använder ständigt våra sinnen för att tolka och förstå vår omvärld. För att det ska fungera väl behöver vi också ha förmågan att anpassa de olika sinnesintrycken utifrån olika situationer. Har man en över- eller underkänslighet för sinnesintryck kan man använda olika hjälpmedel för att minska stress och oro. Här är några exempel på saker du kan köpa själv i handeln.

  1. Brusreducerande hörlurar filtrerar bort lågfrekvent ljud som brus och buller, medan vanliga hörlurar skapar en fysisk barriär mot ljud. 

  2. En bordsskärm kan hjälpa för att skärma av intryck vid skrivbordet eller i skolbänken. En keps, sjal eller luvtröja är också bra på att skärma av intryck.

  3. Brusreducerande glasögon (QuietFrames) är glasögon som skärmar av visuella intryck från sidan och uppifrån. De går att slipa för synfel. 

  4. Många är känsliga för lukt, smak och konsistens. Anpassa måltiden efter behov. Det kan vara att dela upp det som ingår i en maträtt i separata skålar eller separat på tallriken, eller att krydda maten i efterhand.

  5. Fidget toys är taktila hjälpmedel som kan användas för att avleda andra intryck och på det sättet öka fokus och minska stress. Det finns många olika typer av fidget toys att köpa. Och man kan använda andra saker eller göra egna av det man har hemma, till exempel ett band med träkulor eller en liten tygpåse fylld med riskorn.

 

Fotograf/Illustratör: Elgiganten, IKEA, QuietFrames, Fyndiq, Funka mera