Han bygger sitsen direkt på kroppen

Ett skräddarsytt hjälpmedel som kan justeras när kroppen förändras eller växer. Så kan Matrix-sitsen beskrivas. Ortopedingenjören Hans Candeborn har ägnat sitt yrkesliv åt att bygga sitsen.

Porträtt på Hans Candeborn  - ortopedingenjören som ägnat sitt liv åt att bygga Matrix-sitsar
Foto: Mia Lewell Porträtt på Hans Candeborn i jeansjacka och jeans mot en bakgrund av löv

Matrix-sitsen är ett individuellt anpassat hjälpmedel för personer som inte kan hålla överkroppen i upprätt läge.

– Alla som inte kan sitta i en vanlig sits i exempelvis en rullstol kan ha nytta av Matrix-sitsen. Även andningen underlättas eftersom organen får mer plats när kroppen rätas upp, säger Hans Candeborn.

Görs av formbart modulsystem 

Traditionella formgjutna sitsar är i plast men Matrix-sitsen tillverkas av ett formbart modulsystem där komponenterna kan låsas i vilken form som helst.

– Dessutom är materialet genomsläppligt och inte lufttätt som plastkorsetter.

– Har du till exempel en skolios fungerar sitsen även som korrigerande korsett, säger Hans Candeborn, som ägnat nästan hela sitt yrkesliv åt att tillverka Matrix-sitsar.

Många kluriga fall genom åren

Som ortopedingenjör har han träffat alla patienter som han konstruerat Matrix-sitsar till.

– Det har varit många kluriga fall genom åren. Till skillnad från andra specialsitsar så bygger man den här sitsen direkt på patientens kropp. Man
kan både se och känna kroppen igenom materialet så man har full kontroll på passformen, säger Hans Candeborn.

Matrix-systemet är en brittisk uppfinning som Hans Candeborn och en kollega tidigt såg fördelarna med. Redan i början av 1980-talet tillverkade de båda svenska ingenjörerna de första sitsarna med den då nya tekniken.

Sitsen justeras när man växer

Om han ska nämna något negativt om Matrix-sitsen så är det att den kan vara bökig att bygga innan man får rutin.

– Å andra sidan behöver den inte bytas ut när kroppen förändras eller växer. Eftersom den kan justeras efterhand kan ett växande barn ha samma sits i många år. Om barnet har en traditionell formgjuten sits så behöver du göra en helt ny sits när det växer.

Matrix-sitsen

Om Matrix-sitsen

Ett individuellt sitthjälpmedel för personer med muskelsvaghet och rörelsenedsättning. Sitsen korrigerar även felställningar. Den byggs direkt på patientens kropp och kan justeras efterhand, till exempel när ett barn växer. Sitsen kan flyttas mellan rullstolen och exempelvis soffan, och klädseln är avtagbar och går att tvätta.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus

Skribent: Ann-Cathrine Johnsson

Fotograf/Illustratör: Matrix seating