Avancerad teknik bakom enkelt spel

”Kan ni inte hitta på något som gör det roligt att röra på sig, utan att man tänker på det?” Den frågan fick Margareta Frost-Johansson som varit med och skapat succé-appen MatGlad. Nu lanseras svaret – uppföljaren GoGlad.

För att komma vidare i spelet måste du gå i verkligheten. Det är tanken bakom appen GoGlad, som efter tre års utvecklingsarbete i ett stort team, nu finns att ladda ner gratis.

I tre perioder har 30 testare från Alingsås, Borås och Skövde provat spelet som ska fungera i alla smartphone. Det gäller att samla ingredienser till recept. För att få ingredienserna måste du först få frön. Och frön får du när du går.

– Det kan verka enkelt men ett enormt arbete och avancerad teknik ligger bakom, intygar Margareta Frost Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Västra och huvudansvarig för appen.

Spel med olika svårighetgrader

För att idén skulle bli digitalt spel och app i mobilen tog man hjälp av konceptutvecklare på Dimh AB.

– Den primära målgruppen är ungdomar och vuxna med kognitiv funktionsnedsättning men det är ett roligt spel för alla, säger Margareta Frost Johansson.

GoGlad kan spelas i olika svårighetsgrader och det finns stöd i form av text eller tal. Det går att spela enskilt eller tillsammans. Man kan också bjuda in vänner för att få hjälp med plantorna. Sammanlagt finns 50 recept och 20 olika nivåer att låsa upp.

– En bra sak är också att det inte går att misslyckas. Inga plantor dör, utan du kan fortsätta när du vill.

Alla hade smartphone

Det är nu tio år sedan Margareta Frost Johansson och kostpedagogen Birgitta Toll från Borås stad först kom på idén att skapa en app tillsammans.

– Vi skulle hitta ett hjälpmedel för matlagning, särskilt för vuxna med funktionsnedsättning som bor i grupp- och servicebostäder. När vi mötte de boende insåg vi att alla hade smartphone. Det var alltså en app vi behövde skapa, inte en bok eller ett häfte till, berättar Margareta.

MatGlad blev den första appen som Allmänna arvsfonden beviljat pengar till. Utan pekpinnar har den bidragit till ökad matglädje, lett till bättre matvanor och belönats med en rad priser.

"Du går och du blir glad"

När Caroline Svahn ska ut i hemstaden Alingsås har hon nästan alltid GoGlad-appen uppe på mobilen. 
– Det är väldigt roligt och gör att jag vill gå mer, säger hon till plinget av nytt persiljefrö.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus