Pistill - en plats för samtal och sinnlighet

Butiken Pistill erbjuder samtal om sexuell hälsa, lust och njutning – oavsett funktionssätt. Här finns hjälpmedel och goda råd för alla som vill bejaka sin sexualitet och sitt välbefinnande.

Skyltfönstret för tankarna till en bal i något av Venedigs ståtliga palats. Vi gläntar på dörren och möts av väldoft, en känsla av lyx och leende personal.

Pistill grundades 2005 av Tina Hagelin. Då sadlade hon om från IT- branschen till att hjälpa människor att stärka sin sexuella hälsa.

– Hon ville skapa en sinnlig oas som främjade bättre livskvalitet, inre välbefinnande och ökad sensualitet – för alla människor, oavsett ålder, kön och funktionssätt, säger Hjördis Meyer, verksamhetschef på Pistill.

Idag består Pistill av en nätbutik, butiken Pistill på Drottninggatan i centrala Stockholm och Aleah Care som utvecklar rehabiliteringsprodukter och intimvård för underlivsbesvär.

Nätbutiken pistill.se

– Utöver kvalitetsprodukter för ökad lust och njutning erbjuder vi också rådgivning i butiken. Vi har haft samarbete med vården redan från start. Nu har vi en nationell samverkan där vi fått väldigt bra insyn och dialog med vårdpersonal på olika nivåer, säger Hjördis Meyer.

Karolina Ersson har träffat många kunder med funktionsnedsättning under sina 12 år i butiken. De flesta har någon form av rörelsenedsättning.

– En del hittar till Pistill via butikens samarbetspartners, som Spinalis och BOSSE – Råd, Stöd och Kunskapscenter. Det finns också osynliga diagnoser som kan påverka den sexuella hälsan. Ibland beror problemen på biverkningar av läkemedel som både kan minska lusten och känseln. Andra kan vara extra känsliga för beröring, säger hon.

Vid bokade besök är ofta en arbetsterapeut med, och ibland en  teckenspråkstolk eller någon som hjälper till med bildstöd.

– Pistill är en plats dit man kan komma och samtala, känna sig för, kanske öppna upp lite och få inspiration. Man kanske köper en sak vid första besöket. Det väcker ofta tankar som man tar med sig hem och sedan kommer man tillbaka vid ett senare tillfälle.

En del kunder behöver i stället hjälp med att hitta rätt med sin partner.

– Då kan vi hjälpa dem att förstå varandras behov och hur den andras kropp fungerar.

Numera finns ett stort utbud av hjälpmedel som både är miljövänliga, tekniskt avancerade och anpassade för olika funktionsnedsättningar. För den som inte kan hålla i en vibrator finns till exempel en som går att fästa på en bordsskiva. Det senaste är vibratorn som kan styras med en mobilapp, något som ger användaren möjlighet att få assistans utan att det stör den privata sfären. För män finns även krämer som ökar känsligheten i penis och ringar för att bibehålla erektionen.

Karolina Ersson visar också en liten vibrator för kvinnor som man sätter kring blygdbenen.

– Den stimulerar både klitoris och g-punkten inne i slidan samtidigt men för kvinnor kan också en lufttrycksvibrator eller en som är lite större och starkare vara bra, och även oljor för underlivet.

De kraftigaste vibratorerna är inte avsedda för att användas direkt på underlivet, påpekar hon.

– Om du till exempel har känselnedsättning kan vi hjälpa till med att hitta andra ställen på just din kropp som fungerar som erogena zoner. Då kan den typen av vibrator fungera bra, säger hon och berättar om ett möte med en kvinna som var förlamad från midjan och nedåt.

– Hon fick först känna på vibrationerna på armen, sedan på låret och vaden där hon inte kände något alls men det visade sig att hon hade en plats under foten som reagerade, och därifrån spred sig en pirrig, behaglig känsla i hela hennes kropp.

Det är inte alltid en produkt i just Pistills sortiment som är lösningen, påpekar hon.

– Det finns många fantastiska innovationer, till exempel lakan som ökar rörligheten och hjälper en att vara tillsammans i sängen när att man har en rörelsenedsättning. Behöver man den typen av hjälpmedel för att underlätta samlivet kan man få hjälp av förskrivare att hitta rätt produkt, säger Karolina Ersson.

Skribent: Gunilla Eldh

Fotograf/Illustratör: Susanne Walström