Lugnare tempo på dejtıngkurs för unga med autism

Vad är en bra relation? Varför är jag en bra partner? Det är frågor som väcks på dejtingkursen Nån för Alla. – Vi inspirerades av dejtingkursen i tv-serien Love on the spectrum, säger Anna Lilja, projektledare på RFSU i Malmö.

Att det är svårt att dejta kan nog alla skriva under på men för den som har en funktionsnedsättning kan det vara än mer komplicerat.

– Jag tycker det var väldigt bra att det kom en dejtingkurs, för det finns inte så mycket för oss som är på autismspektrat, berättar Caroline Nilsson, som har diagnosen Aspergers syndrom.

Hon var en av åtta deltagare när RFSU Malmö och Grunden Malmö i höstas anordnade sin första dejtingkurs, Nån för Alla.

– Vi som tillhör autismspektrat är väldigt olika varandra, men vi har ofta svårt för förändring, behöver tydlighet och har lite svårt för socialt samspel, säger Caroline Nilsson, och tillägger att det är bra och kul att RFSU Malmö är så aktiva.

Den populära Netflixserien ”Love on the spectrum” har bidragit till att det blev en kurs.

– Vi inspirerades av dejtingkursen i tv-serien, även om man inte får se så mycket vad de gör på själva kursen, berättar Anna Lilja, projektledare på RFSU Malmö, som varit med och tagit fram kursen.

– Jag vet inte om det funnits någon dejtingkurs tidigare, men många har upplevt att detta är något de inte kunnat få hjälp med via habiliteringen i Region Skåne.

Kursen, som riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism, hölls via Zoom i höstas. Det var tre tillfällen på ungefär två timmar per gång.

Att få träna konversation är en del av konceptet. Sex egeninspelade kortfilmer gav uppslag till övningar och ledde till samtal om dejting.

– Jag tycker det fungerade väldigt bra, bättre än jag trodde. Vi såg varandra, alla hade video på och vi diskuterade mycket. Man bestämde själv om man ville räcka upp handen, prata rakt ut eller skriva i chatten. Ville jag säga ingenting, då sa jag ingenting, förklarar Caroline Nilsson nöjt.

En av filmerna handlar om att ta kontakt. I den chattar Alle med Becky och börjar litet försiktigt med ”Hej :) Kul att ses igen! Vad gör du ikväll?” ”Tänker på dig <3”. Becky svarar ”Ja. Kul!” innan Alle raskt får iväg tre meddelanden till.

När Becky skrivit ”Jag är upptagen i kväll” skickar Alle ett tiotal nya meddelanden – utan att få svar.

Caroline Nilsson känner igen problemet. Hon är själv en person som kan skicka meddelanden lite för snabbt och försöker hejda sig.

I en annan film handlar det om att prata med varandra – och hur ”på” du ska vara i dialogen.

– Jag fick ett smart tips, att man kanske dejtar en eller max två i taget. Sedan
kan du tänka på dans. Om en tar ett steg, känner in och låter den andre ta ett
steg, så blir det som en dans, säger hon.

Caroline har tidigare gått dejtingkurs online för personer utan diagnos. Hon tycker att det blivit väldigt omfattande, utan att deltagarna fått möjlighet att diskutera med varandra. Hon har också testat dejtingappar.

– De är jobbiga, och på onlinekursen hade många väldigt bråttom, säger hon.

På kursen Nån för Alla är tempot lugnare och alla är överens om att inte sprida vidare det som sägs.

Hon tycker att hon lärt sig en del nytt på kursen. Om det blir en ny kurs IRL kan hon tänka sig att gå den.

– Jag kanske skulle vilja ha en trygg, stabil relation på sikt. Kanske börja från vänskap och bygga vidare. Möjligtvis. Jag är inte där än, men kan tänka mig att särbo – ja, men sambo – tror jag inte. Tveksamt, säger Caroline Nilsson.

Anna Lilja talar för både sig och sina kollegor när hon summerar upplevelsen
av den första dejtingkursen. 

– Det är bland det roligaste vi gjort. Superkul! Det var en väldigt fin grupp, de
var ödmjuka mot varandra och delade med sig på ett fint sätt och man  skrattade mycket.

Hon hoppas att kursmaterialet ska användas över hela landet.

– Om de som var med var nöjda och kände att det gav dem något kan kursen ses som lyckad. Då är det vinst, även om inte alla lever i en relation just nu.

Caroline Nilsson hoppas också att dejtingkursen Nån för Alla sprids vidare.

– Till andra vill jag säga: Jag tycker absolut att du ska gå den om du får chansen!

Skribent: Karina Tufvesson

Fotograf/Illustratör: Peter Westrup