- Kort om funktionsnedsättningar
- Material att ladda ner
- Podden Funka olika
- Frågetjänst och rådgivning
- Visningsmiljö med kommunikativt och kognitivt stöd
- Habilitering & Hälsas webbplatser
- Bibliotek
- Temasidor
- Kunskap och stöd
- Temasidor
- Befintlig sida: Jägare på hjul
Jägare på hjul
Klockan är 10.46 när skotten går av. Någon har fällt en kronhjort, får vi veta av Rickard Södergren. Han är initiativtagare till projektet Jakt för alla som bland annat lett till lagändringar som underlättar för jägare med funktionsnedsättning.
Den här dagen äger jakten rum på markerna vid Nynäs slott i Sörmland. Vi står med Rikard och hans son Rasmus på första passet. Rikard täcker vänstra flanken med sin högra sida som är rörligast, medan Rasmus täcker den andra flanken.
– Den kraft jag får av att komma ut i naturen behöver jag så väl. Jag önskar att fler kan få uppleva det, säger Rikard.
När såten, som ett jaktområde kallas, är färdigt, hämtas viltet fram. Kronhjorten lastas på en av fyrhjulingarna.
På andra passet följer vi med Kalle Söderberg som leder hundförarna. Vi står på högsta punkten i såten med storslagen utsikt över landskapet. I en mobilapp kan vi följa hur hundarna rör sig. Nu har taxen Röja tagit upp spåret efter en kronhjort. Om hon skallar är hon nära viltet, då är vägen röd i appen, utan skall är den blå.
– Röja springer 11 km/tim, har bra lungvolym och är vältränad. Tax är den perfekta rasen när jägarna kör fyrhjuling och behöver lite mer tid på sig, säger Kalle.
När dagens andra pass är slut blir det gulaschsoppa på viltkött och nybakat bröd från köket på Öknaskolans naturbruksgymnasium.
Sista passet för dagen hukar vi i ett jakttorn under en gran för att slippa bli dyngsura i regnet. Då kommer fem mufflonfår guppande över fältet. Strax därpå hoppar några kronhjortar fram i skogsbrynet och passerar helt nära.
Tillbaka vid samlingsplatsen utanför Nynäs slott blir det fika och en högtidlig ceremoni. Eleverna från Öknaskolan som arrangerar dagens jakt, frågar deltagarna hur många vilt av olika slag de sett under dagen.
– Det är naturupplevelsen och gemenskapen som är viktigast, inte hur många djur man skjutit, säger Svante Johansson, en av eleverna.