Filmer från visningsmiljön

I tre filmer visas exempel på stöd och anpassningar i vardagen som du kan tillverka själv eller köpa i butik. Vi visar även sådant som du i vissa fall kan få förskrivet som personligt hjälpmedel. I filmerna ser du alltifrån enkla material till högteknologiska hjälpmedel.

För att man lätt ska kunna använda stödet i vardagen visar vi exemplen i en hemlik miljö.

Film 1: Stöd och anpassning rum för rum

7:56 min

Bildstöd som visar hall, kök, soffa och sovrum

Filmen börjar i hallen och fortsätter i kök, allrum och sovrum.

Du får tips på hur du kan skapa ordning och göra det lättare att hitta dina saker. Du får se olika tidshjälpmedel och planeringsstöd för att ha koll på vad som ska hända och när. Vi visar också exempel på samtalskartor för olika situationer.

Allt är filmat i visningsmiljön på Habiliteringens resurscenter.

 

Film 2: Stöd och anpassning för badrum, tvätt och städ

4:33 min

Bildstöd som visar badrum, tvättmaskin och städprodukter.

Filmen visar badrummet där även tvätt- och städhörna finns.

Du får tips på hur du kan skapa ordning och göra det lättare att hitta dina saker. Filmen visar hur bilder och färger kan användas som stöd i olika situationer.

Vi visar exempel på instruktioner. Med dem blir det enklare att veta i vilken ordning saker ska göras, och hur du gör dem.

Allt är filmat i visningsmiljön på Habiliteringens resurscenter.

Film 3: Stöd och anpassning för lek och studier

5:59 min

Bildstöd som visar ett lekrum och ett skrivbord med en person som studerar

Filmen börjar i barnhörnan och fortsätter i studiemiljön.

I barnhörnan visar vi exempel på hur du kan stödja leken och stimulera initiativ till lek. Vi visar också hur du kan anpassa leksaker och surfplattor.

I studiemiljön visar vi bland annat anpassningar för att lättare kunna koncentrera sig. Filmen visar exempel som kan användas både hemma och i skolan. Vi visar också hur information blir mer tillgänglig med bilder eller uppläst text.

Allt är filmat i visningsmiljön på Habiliteringens resurscenter.

 

visningsmiljö, habilitering

Besök visningsmiljön

På Habiliteringens resurscenter finns en visningslägenhet med kommunikativt och kognitivt stöd. Här visar vi hjälpmedel som gör det lättare att förstå, minnas, planera och kommunicera. Har du en funktionsnedsättning och tillhör habiliteringens målgrupp, eller är närstående, kan du boka ett besök.