Habiliteringsläkaren svarar

Habiliteringsläkaren, Annika Brar, får många frågor från bland annat vård- och omsorgspersonal. De handlar ofta om att hitta rätt i vården. Hon säger att det finns en osäkerhet om vem som ska göra vad.

Vuxen person med autism undrar vart man vänder sig för att få ett läkarintyg till sin ansökan om aktivitetsersättning.

Hur ska sonen få de läkarintyg han behöver?

Fråga: ”Min son är 20 år och har en autismdiagnos sedan barndomen. Han har gått i särskola och tog studenten i våras, planen är att kommunen ska försöka hitta en daglig verksamhet som funkar. Vi ska nu hjälpa honom att söka aktivitetsersättning från Försäkringskassan men då behövs ett läkarintyg och vår son har inte haft någon läkare sedan han var på barnkliniken. Husläkaren säger att hon inte har kompetensen och hänvisar till habiliteringen. Men där finns ingen läkare. Vart ska vi vända oss? Han behöver också intyg för god man.”

 

 

Frågan: Mitt barn har fått diagnoser adhd och autism och jag tror att jag kanske har något liknande. Hur får man en utredning som vuxen?

Behöver jag en egen utredning när mitt barn fått diagnos?

Fråga: Mitt barn har fått diagnoser adhd och autism och jag tror att jag kanske har något liknande. Hur får man en utredning som vuxen?

 

 

Ung man med lindrig intellektuell funktionsnedsättning som mår dåligt undrar var han ska söka hjälp.

Vart vänder jag mig om jag mår dåligt och har intellektuell funktionsnedsättning?

Fråga: Jag har lindrig intellektuell funktionsnedsättning och har kontakt med en kurator på ett habiliteringscenter. Den senaste tiden har jag känt mig väldigt trött och nere, är orolig och kan inte sova. Jag berättade det för kuratorn som sa att jag skulle ringa vårdcentralen. Men där sa de att jag tillhör habiliteringen och ska få hjälp där. Vad ska jag göra?

 

 

Vilket stöd finns för asylsökande och migranter med funktionsnedsättning?

Stöd till asylsökande och migranter med funktionsnedsättning

Vilket stöd kan asylsökande och andra migranter med funktionsnedsättning få? Vart vänder man sig för utredning, diagnos och behandling i olika åldrar?