Habiliteringsläkaren svarar

Habiliteringsläkaren, Annika Brar, får många frågor från bland annat vård- och omsorgspersonal. De handlar ofta om att hitta rätt i vården. Hon säger att det finns en osäkerhet om vem som ska göra vad.

Habiliteringsläkarens uppdrag är att stärka den medicinska vården för vuxna med funktionsnedsättning. Det gäller särskilt personer med omfattande funktionsnedsättningar, och övergången mellan barn- och vuxensjukvård. Här svarar Annika Brar på vanliga frågor om vem som gör vad. 

Det gör habiliteringsläkaren

 

Vart vänder jag mig om jag mår dåligt och har intellektuell funktionsnedsättning?

Ung man med lindrig intellektuell funktionsnedsättning som mår dåligt undrar var han ska söka hjälp.

”Ge inte upp – det finns bra hjälp att få”

Fråga: Jag har lindrig intellektuell funktionsnedsättning och har kontakt med en kurator på ett habiliteringscenter. Den senaste tiden har jag känt mig väldigt trött och nere, är orolig och kan inte sova. Jag berättade det för kuratorn som sa att jag skulle ringa vårdcentralen. Men där sa de att jag tillhör habiliteringen och ska få hjälp där. Vad ska jag göra?

 

Behöver jag en egen utredning när mitt barn fått diagnos?

Frågan: Mitt barn har fått diagnoser adhd och autism och jag tror att jag kanske har något liknande. Hur får man en utredning som vuxen?

"Ett bra ställe att börja på är vårdcentralen"

Fråga: Mitt barn har fått diagnoser adhd och autism och jag tror att jag kanske har något liknande. Hur får man en utredning som vuxen?

 

Vilket stöd finns för asylsökande och migranter med funktionsnedsättning?

Stöd till asylsökande och migranter med funktionsnedsättning

Vilket stöd kan asylsökande och andra migranter med funktionsnedsättning få? Vart vänder man sig för utredning, diagnos och behandling i olika åldrar?