Listen

Skola och förskola

Här hittar du allt innehåll på habilitering.se om förskola och skola

Filtrering

Ett häfte med tips på olika aktiviteter och lekar man kan göra med enkla samtalsapparater.

Se mer

Ett häfte med tips hur man kan locka till samspel kring böcker med anpassningar.

Se mer

Ett häfte med tips på appar att använda för lek och lärande.

Se mer

För föräldrar som har kontakt med Habiliteringens kurs- och kunskapscenter och har barn 5-17 år med autism utan intellektuell funktionsnedsättning. Webbgrundkursen bygger på skrivet och inspelat material, som du tar del av på egen hand på dator, surfplatta eller telefon.

Se mer

Föreläsning om autism för personal inom förskola och förskoleklass. Föreläsningen är öppen för personal till barn med föräldrar som har kontakt med Habiliteringens kurs- och kunskapscenter.

Se mer

Autism och adhd i fritidshemmet: tydliggörande pedagogik, är en handbok som riktar sig speciellt mot fritidshemmens verksamhet. Boken är skriven av Cajsa Jahn. Natur & Kultur, 2020.

Se mer

Ark med bilder i storlek 3x3 cm att ladda ner, klippa isär och använda för att komma ihåg vad som ska packas i gympa- eller badpåsen, bilderna sätts t ex i en knippa eller på en remsa.

Se mer

Tidningen Funktion i fokus har gjort en serie som heter Enklare liv med tips på kommunikativt och kognitivt stöd för olika delar av hemmet. Här har vi samlat tipsen från serien som pdf-er att skriva ut och spara.

Se mer

I tre filmer visas exempel på stöd och anpassningar i vardagen som du kan tillverka själv eller köpa i butik. Vi visar även sådant som du i vissa fall kan få förskrivet som personligt hjälpmedel. I filmerna ser du alltifrån enkla material till högteknologiska hjälpmedel.

Se mer

I den anpassade grundskolans hem- och konsumentkunskap är sockerstinna bakverk vanligare än nyttiga maträtter, enligt en avhandling vid Uppsala universitet. Anpassad grunskola hette tidigare särskola.

Se mer

Här är Adhd-centers tips för att få semester och skollov att fungera bättre. Du kan ladda ned och skriva ut dem.

Se mer

Här är Adhd-centers tipsblad till föräldrar att ladda ned och skriva ut.

Se mer

Här är Adhd-centers tipsblad med förslag på hur ni kan skapa bättre förutsättningar för läxläsning, att ladda ned och skriva ut.

Se mer

För föräldrar till ungdomar, 13-17 år, med autism utan intellektuell funktionsnedsättning och som har kontakt med Habiliteringens kurs- och kunskapscenter.

Se mer

För föräldrar till barn, 5-12 år, med autism utan intellektuell funktionsnedsättning och som har kontakt med Habiliteringens kurs- och kunskapscenter.

Se mer

Föreläsning för föräldrar till högstadieelever som ska stötta sina ungdomar inför valet till gymnasiet.

Se mer

Jag vill inte till skolan: om problematisk skolfrånvaro hos barn och unga av Anne Vibeke Fleischer. Studentlitteratur, 2020.

Se mer

Tips om appar och anpassningar i mobiltelefon och surfplatta som gör läsning och skrivning lättare

Se mer

Pekkarta med bilder och text att ladda ner och pekprata med när man läser boken Alla får åka med av Anna-Clara Tidholm.

Se mer

Pekkarta med bilder och text att ladda ner och pekprata med när man läser boken Apan fin av Anna-Clara Tidholm.

Se mer

Pekkarta med bilder och text att ladda ner och pekprata med när man läser boken Bu och Bä i skogen av Olof och Lena Landström.

Se mer

Pekkarta med bilder och text att ladda ner och pekprata med när man läser boken God natt alla djur av Lena Arro och Catarina Kruusval.

Se mer

Pekkarta med bilder och text att ladda ner och pekprata med när man läser boken Kanin bad av Lena Anderson.

Se mer

1/2