Listen

Skola och förskola

Här hittar du allt innehåll på habilitering.se om förskola och skola

Filtrering

Ett häfte med tips på olika aktiviteter och lekar man kan göra med enkla samtalsapparater.

Se mer

Ett häfte med tips hur man kan locka till samspel kring böcker med anpassningar.

Se mer

Ett häfte med tips på appar att använda för lek och lärande.

Se mer

Föreläsning om autism för personal inom förskola och förskoleklass. Föreläsningen är öppen för personal till barn med föräldrar som har kontakt med Habiliteringens kurs- och kunskapscenter.

Se mer

Autism och adhd i fritidshemmet: tydliggörande pedagogik, är en handbok som riktar sig speciellt mot fritidshemmens verksamhet. Boken är skriven av Cajsa Jahn. Natur & Kultur, 2020.

Se mer

I tre filmer visas exempel på stöd och anpassningar i vardagen som du kan tillverka själv eller köpa i butik. Vi visar även sådant som du i vissa fall kan få förskrivet som personligt hjälpmedel. I filmerna ser du alltifrån enkla material till högteknologiska hjälpmedel.

Se mer

I den anpassade grundskolans hem- och konsumentkunskap är sockerstinna bakverk vanligare än nyttiga maträtter, enligt en avhandling vid Uppsala universitet. Anpassad grunskola hette tidigare särskola.

Se mer

Här är Adhd-centers tips för att få semester och skollov att fungera bättre. Du kan ladda ned och skriva ut dem.

Se mer

Här är Adhd-centers tipsblad till föräldrar att ladda ned och skriva ut.

Se mer

Här är Adhd-centers tipsblad med förslag på hur ni kan skapa bättre förutsättningar för läxläsning, att ladda ned och skriva ut.

Se mer

Jag vill inte till skolan: om problematisk skolfrånvaro hos barn och unga av Anne Vibeke Fleischer. Studentlitteratur, 2020.

Se mer

Tips om appar och anpassningar i mobiltelefon och surfplatta som gör läsning och skrivning lättare

Se mer

För föräldrar som har kontakt med Habiliteringens kurs- och kunskapscenter. Webbkursen bygger på skrivet och inspelat material, som du tar del av på egen hand via dator, surfplatta eller telefon.

Se mer

Här kan du ladda ned och skriva ut Adhd-centers checklista "Så här skulle jag vilja ha det i skolan".

Se mer

Tidningen Funktion i fokus har gjort en serie om att anpassa skolan för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som exempelvis autism och adhd. Med dagordning på tavlan, skärmar och lugnande färger kan man skapa studiero för alla elever, oavsett funktionsnedsättning.

Se mer

Skolmåltiden kan framkalla stress och ångest. Tidningen Funktion i fokus har gjort en serie om att anpassa skolan för personer med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som exempelvis autism och adhd. Här är tips på hur matsalen kan bli trivsammare för alla.

Se mer

Tidningen Funktion i fokus har gjort en serie om att anpassa skolan för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som exempelvis autism och adhd. Det här är tips på hur skolrasterna kan ge alla elever möjlighet till lek, lärande och återhämtning.

Se mer

Skolvalet kan vara särskilt svårt när man behöver ta hänsyn till en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Tidningen Funktion i fokus har gjort en serie om att anpassa skolan för barn och ungdomar med exempelvis autism och adhd. Här är några tips på saker att tänka på och frågor att ställa till skolledning och pedagoger inför val av skola.

Se mer

Ett häfte med tips på appar som hjälper dig att hålla koll på tiden.

Se mer

Adhd-centers tipsblad med förslag för dig som studerar på distans, att ladda ner och skriva ut.

Se mer

Ett häfte med tips på webbsidor med bra övningar för skolelever.

Se mer

1/1