Strömmat med funkisperspektiv

Humoristisk dokumentär, banbrytande uppväxtdrama och hjärtevärmande dramakomedi bland årets bästa tv-serier.

As we see it

Gripande, rolig och hjärtevärmande dramakomedi om tre rumskamrater med autism som kämpar med kärlek, vänskap och jobb. Samtliga tre huvudrollsinnehavare – Rick Glassman, Albert Rutecki och Sue Ann Pien – har själva autism. Serien baseras på den israeliska förlagan ”On the spectrum”.

As we see it, Amazon prime

Atypical 

Populärt och banbrytande uppväxtdrama om unga med autism. I fem år har tittarna fått följa Sam Gardner och hans gradvisa steg mot frihet och
oberoende. I fjärde säsongen står han på tröskeln till vuxenvärlden
och lämnar det trygga boet i Connecticut för att ge sig ut i det han ofta upplever som en förvirrande värld.

Atypical, Netflix 

Bonusfamiljen

Lisa (Vera Vitali) och Patrik (Erik Johansson) fortsätter att kämpa med det kaotiska småbarnslivet i en humoristisk succéserie som är inne på sin fjärde säsong. Det senaste tillskottet i den växande barnaskaran är den tvååriga sonen Buster med Downs syndrom.

Bonusfamiljen, SVT Play

Desperados

”Ni kanske tror att det är ett basketlag. Ni har fel, det är en livsstil”. Så säger tränaren för det rullstolsburna basketlaget Desperados i denna brittiska
dramaserie för unga. Handlingen kretsar framför allt kring Charlie som blivit förlamad efter en olycka och hittar ny mening i livet när han börjar i laget.

Desperados, UR Play

Love on the spectrum

Älskvärd, charmig och humoristisk realityserie om vuxna med autism på jakt efter kärlek. Utan att skönmåla bryter serien tabun och skapar intuitiv förståelse för hur det kan vara att leva med autism. Eller som en av deltagarna säger: ”Vi vill alla ha vårt eget ’så levde de lyckliga i alla sina dagar’, men
det är mer komplext än så”.

Love on the spectrum, Netflix

On tour with Asperger’s are us

Dokumentärserie som åker på turné med Asperger’s are us – den första humorgruppen med enbart autistiska medlemmar. Under sex veckor får tittarna
följa de amerikanska komikerna när de kuskar runt med husbil i USA.

On tour with Asperger's are us, HBO Max 

Raising Dion 1–2

Komedi om barn med funktionsnedsättning som kryssar sig fram i tillvaron. I centrum står Dion, en pojke med adhd och mystiska superkrafter, och hans godmodiga och humoristiska kompis Esperanza som är rullstolsburen. Serien är baserad på seriealbumet med samma namn.

Raising Dion 1-2, Netflix

Sex education

Brittisk dramakomedi om några ungdomar som startar en sexterapiklinik på sin högstadieskola. I andra säsongen får tittarna möta den sarkastiska trubbelmakaren Isaac som är rullstolsburen och förälskad i en av seriens huvudpersoner Maeve. Isaac spelas av George Robinson som är förlamad i både armar och ben efter en rugbyskada.

Sex education, Netflix

Special

Ryan O'Connell har både skapat och spelar huvudrollen i denna fyndiga komedi om en homosexuell ung man med cerebral pares. I 16 rappa 15-minutersavsnitt får vi följa rollfiguren Ryan Haynes på hans första riktiga jobb, dejter och flytten till första lägenheten – bort från sin överbeskyddande mamma.

Special, Netflix

Stranger things 1–3

Gaten Matarazzo spelar det älskvärda charmtrollet Dustin i en av Netflix största succéer någonsin. Eftersom den unga skådespelaren föddes med cleidokranial dysplasi (ett tillstånd som påverkar tillväxten av ben och tänder) valde serieskaparna att också ge rollfiguren samma diagnos – även om man inte gör någon stor sak av det.

Stranger things 1-3, Netflix 

The good doctor

Vita lögner är den unge kirurgen Shaun Murphys sämsta gren. Hans svårigheter att tolka patienters och kollegors beteende ställer till trassel men när det kommer till medicinsk diagnostik är det ingen som slår honom på fingrarna. Serien om den autistiske killen från landet som kvalar in på ett av USA:s mest prestigefyllda sjukhus är inne på femte säsongen.

The good doctor, Viaplay

The politician

Den unga politikern Payton Habart har haft ett enda mål sedan skolvalet – att bli USA:s president. I senatsvalet får han hjälp av sin karismatiska gamla
klasskompis Andrew Cashman, spelad av Ryan Haddad som har cerebral pares. Andrew har dock ett helt annat fokus än att få Payton till Vita Huset.

The politician, Netflix