Boktips med anhörigperspektiv

Bibliotekarien Helena Hallgren, har valt ut böcker för anhöriga i olika åldrar och för personer som möter anhöriga i jobbet. I urvalet finns självbiografiska berättelser, bilderböcker samt fakta och kunskapsguider.

Porträtt av Conny Palmkvist
Conny Palmkvist nya roman handlar om livet med dottern Lova. Foto: Mikael Tannus Porträtt av författaren Conny Palmqvist.

Nästan bra på livet

En är en självbiografisk roman om en fars kärlek till en dotter som inte är som alla andra. Boken är skriven av Conny Palmkvist och utkommer i januari. Bazar förlag, 2021.

Nästan bra på livet

Anhörig i nöd och lust

Boken vänder sig till anhöriga som ger omsorg till en närstående. Den är skriven av Lennarth Johansson, psykolog, docent i gerontologi och forskningsledare . Vårdförlaget, 2016.

Anhörig i nöd och lust

Eli har en storebror

Bilderboken handlar om syskonkärlek trots allt. Boken är skriven av Karin Jacov och med illustrationer av Jenny Sjödin, Idus förlag 2018.

Eli har en storebror

Att leva med långtidssjuka barn: det blir bra ändå

Boken är skriven av Maria Nystedt. Hon är mamma till Adrian som har en kronisk blodsjukdom. Boken vänder sig till anhöriga i samma situation. Lava förlag, 2015.

Att leva med långtidssjuka barn

Du får väl säga som det är

Boken består av 24 korta berättelser om att vara förälder, syskon, farmor, morfar, farfar, moster, faster, morbror, gudmor, systerdotter och närstående till någon med sällsynt diagnos eller funktionsnedsättning. Redaktör är Christina Renlund, Vulkan förlag, 2017.

Du får väl säga som det är

Vuxensyskon som anhöriga

I kunskapsöversikten tar forskaren Ritva Gough upp hur personer som vuxit upp med syskon med funktionsnedsättning har det. Översikten är utgiven av Nationellt kompetenscentrum för anhöriga (NKA), 2019.

Vuxensyskon som anhöriga