Barn på Korallen och Lagunen

Så jobbar Center för sinnesstimulering under pandemin

På Center för sinnesstimulering, Korallen och Lagunen, möter man många personer med flerfunktionsnedsättningar. Centret har öppet även under pandemin och har anpassat verksamheten efter myndigheternas rekommendationer.

Kristina Söderquist, specialpedagog på Korallen, center för sinnesstimulering. Kan du berätta vad Korallen är?

– Det är ett center för sinnesstimulering för barn upp till 12 år med kognitiva svårigheter, många har också en rörelsenedsättning.  Vi har fyra olika sinnesstimulerande rum där man kan uppleva rörelse, musik, vibrationer, ljus av olika slag, saker att känna på som hårt eller mjukt material, bollar av olika slag, former, saker som hänger i musikrummet som man lätt kan komma åt genom att sticka fram en hand. I vita rummet till exempel där vi har fiberoptik, trådar som lyser i olika färger, är det många barn som normalt inte vill använda sina händer som här lockas till att använda dem.

– Många barn som kommer är oroliga och har smärta men de verkar glömma smärtan under besöket. Många barn är också väldigt spända när de kommer men när de går härifrån är de avslappnade. Barnen kommer med en medföljare, som kan vara en förälder eller personal från skolan och de har gått en medföljarutbildning hos oss inför besöket

Hur arbetar ni nu under coronatider?

– Vi har öppet som vanligt men har mycket färre besökare. Vi är väldigt noga med att städa och sprita alla saker efter besöken. Det här är ändå en verksamhet som man kan komma till, eftersom man inte träffar många andra. Du har din egen tid i rummet för sinnesstimulering utan att någon annan är nära.

Vad säger besökarna som kommer?

– De är ju glada och ibland förvånade över att vi har öppet. En del har reagerat på att man inte kan stanna kvar och fika på lördagar som man har kunnat göra förut. Men vi får inte samla så många människor. En del är rädda för att komma hit. Då försöker vi boka en tid när det inte är så många andra här.

 

Skribent: Helena Bjerkelius

Fotograf: Yanan Li