Meningsfull fritid tema för årets ”Hela Spektrat”

Onsdagen den 15 mars arrangerar Autism Sverige och Min Stora Dag seminariet Hela Spektrat för fjärde året i rad.

Seminariet Hela Spektrat är live på Lilla Cirkus i Stockholm och kan även ses i efterhand i Min Stora Dags och Autism Sveriges kanaler. Temat för årets seminarium är hur vi kan skapa en meningsfull fritid och fler glädjefyllda sammanhang för barn med autism.

Foto: Magnus Ragnvid Porträtt av Jennifer McShane generalsekreterare Min Stora dag

– Vi vill ge positiv kraft till förändring, inte minst för alla de föräldrar som kämpar i vardagen. Det ska vara en inspirerande och kunskapshöjande förmiddag, säger Jennifer McShane, generalsekreterare vid Min Stora dag.

Programmet består av samtal med personer som lever med barn som har autism eller som möter barnen i sin profession.

– Seminariet har ett starkt fokus på lösningar

och de unika förmågor varje barn har och hur vi kan ta vara på dem. Just det positiva anslaget och den kreativa approachen till hur vi skapar bättre förutsättningar för våra barn har uppskattats av deltagarna i de seminarier som vi arrangerat hittills.

Greta Tunberg, ny ambassadör för Min Stora Dag, öppningstalar på ”Hela Spektrat”. Foto: Min Stora Dag. Bild på Greta Thunberg i karusell

Min Stora Dags ambassadör Greta Thunberg inleder seminariet med en digital hälsning till publiken.

– Hon riktar sig också till beslutsfattare och politiker. Det blir något av ett brandtal som är väldigt starkt eftersom Greta själv representerar målgruppen, säger Jennifer McShane.

Barn- och ungdomspsykiatrikern MaiBritt Giacobini är en av projektets experter som deltar i seminariet. Rätt stöd och förberedelser är viktiga för att fritidsaktiviteter ska bli bra, menar hon.

– Barn med autism har ofta dolda svårigheter som man behöver förstå och anpassa sig till för att fritiden ska bli meningsfull för dem. Det kan vara svårt med nya miljöer och miljöer med mycket intryck. Det kan också handla om svårigheter att läsa av och interagera med andra människor och det kan de behöva stöd för, säger MaiBritt Giacobini.

Utöver seminarier som detta ingår specialanpassade läger för barn med autism och deras familjer i projektet Hela Spektrat.

– Där får deltagarna pröva på anpassade aktiviteter och känna att de lyckas! De känner sig sedda och hörda. De har fått möjlighet att dela fina stunder tillsammans som familj och också diskutera utmaningar med andra familjer som förstår. Man ser att det finns olika alternativ och lösningar som fungerar utifrån varje barns unika kapacitet och förutsättningar, säger Jennifer McShane.

För att möta den stora efterfrågan kommer Min Stora dag att inkludera familjelägret Hela Spektrat i sin ordinarie lägerverksamhet.

– Det här är ett mycket populärt läger där vi får in hundratals ansökningar så vi ser att behovet är enormt, säger Jennifer McShane.