Camilla Lehorst blev hjälpt av samtalsstöd

Camilla Lehorst har fått hjälp av Kris- och samtalsmottagningen för anhöriga med att släppa rädslorna kopplat till sitt barn. Vid årsskiftet byter Kris- och samtalsmottagningen namn till Habiliteringens anhörigcenter.

Camilla Lehorst
Fotograf: Maria A Nilsson Porträttbild av Camilla Lehorst

– En vän och jag pratade om vilken hjälp vi fick och inte fick: ”ja, men på Kris- och samtalsmottagningen har jag verkligen fått hjälp” sa hon. Så där sådde hon ett litet frö. När jag sen själv blev riktigt illa däran och sjukskriven för utmattning tog jag kontakt med mottagningen. Det är jättebra när man väl kommer dit - men väntetiden är lång och det är ett stort minus.

"Obalans i relationen"

– Jag levde med skräcken att min flicka skulle dö dagligdags. Det blev fruktansvärt, en helt absurd obalans här hemma i vår relation. Jag kunde inte riktigt njuta av mitt barn. När jag såg på henne tänkte jag bara på döden.

- Det har jag fått hjälp med på ett väldigt effektivt sätt, genom att få beskrivet vad som händer i hjärnan vid upplevelser av trauman. Min hjärna hade skapat motorvägar för alla möjliga potentiella faror som skulle kunna hända mitt barn. När jag fick förståelse för det, kunde jag också släppa rädslan nästan helt.

"Jag känner mig helt fri"

– Jag känner att jag har fått tillbaka mitt liv. Jag lever inte längre i skräck och ångest för döden för min flicka. Jag förstår varför jag har varit så rädd för att hon ska dö när som helst, och behöver inte längre vara rädd. Jag känner mig helt fri.

- Sen har jag fått möjlighet att prata om hela familjen, min exmake och relationen till honom och storebror. Att få prata om frågor man har gått runt med i många år och få andra perspektiv har hjälpt mig otroligt mycket.

Skribent: Helena Bjerkelius

Den 1 januari 2021 bildar Tittut spädbarnsverksamhet och Kris- och samtalsmottagningen en gemensam enhet: Habiliteringens anhörigcenter. Verksamheten består av föräldragrupper för små barn (0-2 år) och samtalsmottagning för anhöriga.