Allt fler barn och unga får diagnosen autism eller adhd

Allt fler barn och ungdomar i Stockholms län får diagnoserna adhd eller autism. Det visar en rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) som undersökt vårdkedjorna för barn och unga med dessa neuropsykiatriska diagnoser.

Rapporten är en uppföljning av en undersökning som CES genomförde i samarbete med KIND, Karolinska institutet, 2020.

Antalet barn som får vård för adhd, autism eller båda diagnoserna har ökat kontinuerligt under det senaste decenniet. Här har vi summerat några punkter från rapporten och jämförelser med den tidigare mätperioden 2013-2018:

  • Totalt har 22 944 barn och ungdomar genomgått en neuropsykiatrisk utredning under perioden 2018–2020. Det är en ökning med 22 procent eller 4 136 barn sedan den tidigare mätperioden.
  • Drygt sex procent av alla barn och ungdomar som är folkbokförda i länet har fått en adhd-diagnos, autismdiagnos eller båda någon gång under perioden 2015–2020. Det är en ökning med en procentenhet jämfört med den tidigare mätperioden. 
  • I Stockholms län fick fyra procent av barn och ungdomar mellan 0 och 17 år vård för adhd år 2020.
  • I Stockholms län fick 1,8 procent av barn och ungdomar mellan 0 och 17 år vård för autism år 2020.
  • I absoluta tal har vårdkontakterna för adhd och autism ökat allra mest bland pojkar som antingen har adhd- eller autismdiagnos eller båda. Den största relativa ökningen står flickorna för.

Läs sammanfattningen och hela rapporten på folkhalsoguiden.se 

 

 

Stöd vid autism och adhd

Habilitering & Hälsa ger råd och stöd i vardagslivet för barn och vuxna med autism. Vi erbjuder kurser för unga med adhd. Under ansök om habilitering kan du se vad vi erbjuder för barn och unga med autism och adhd.
Ansök om habilitering för barn, 0-17 år 

Under kort om adhd kan du läsa om vad adhd är och hur det påverkar livet. Vi tipsar också om vilket stöd du kan få av habiliteringen och om poddar och material du har nytta av. 
Om adhd på habilitering.se 

På autismforum hittar du kunskap och stöd i livet med autism. 
Om autism på autismforum.se 

I Funktion i fokus maj är temat autism och annan diagnos. Där tipsar vi bland annat om podden Funka olikas serie på samma tema. I podden diskuteras bland annat det ökade antalet utredningar.
Nyhetsbrev om autism och annan diagnos