Stöd för en fungerande vardag

Har du svårt att få vardagen att fungera när du är hemma mer än vanligt eller när arbete ska göras hemma? Här finns tips på stöd och användbara webbplatser och artiklar.

Rådgivning på telefon

Habilitering & Hälsa har en tillfällig rådgivning för dig som behöver stöd i vardagen med anledning av coronapandemin.

Vi kan till exempel ge dig råd om:

  • Hur skapar jag rutiner hemma när det inte är som vanligt?
  • Hur hanterar jag svåra situationer när vardagen förändrats?
  • Hur kan jag hantera ökad stress?
  • Du tar kontakt med oss och beskriver din fråga. Du blir sedan kontaktad av en medarbetare som har rätt kompetens.

Boka tid med rådgivningen för en fungerande vardag

Du som bor i Stockholms län och har en funktionsnedsättning eller är anhörig kan boka telefontid för kontakt med rådgivningen för en fungerande vardag. Du når tjänsten via Frågetjänsten, Habiliteringens resurscenter. Du kan boka tid via appen Alltid öppet eller på 1177.se. Frågetjänsten, Habiliteringens resurscenter. Samtalstiden är upp till 45 minuter och journalförs.

Frågetjänst och rådgivning

Hjälpa barn med skola

UR har samlat serier från förskoleklass till gymnasiet och vuxenutbildningen som kan vara till hjälp för att ha skola hemma. Programmen är uppdelade i olika skolämnen och många har pedagogiskt arbetsmaterial.

Skola hemma

När skolan flyttar hem är en ny podd från UR. Föräldrar, lärare och elever medverkar i specialserien som tar upp olika frågor kring att ha skola hemma.

När skolan flyttar hem

Specialpedagogiska skolmyndigheten har tips och användbara länkar om hur du som förälder kan skapa bra förutsättningar för studier hemma.

SPSM - tips till vårdnadshavare

För dig som pluggar hemma

På UR:s webbplats ger lärare och elever tips hur du kan prioritera i ditt pluggande och skapa rutiner. Du får del av strategier för att förstå det du läser och för att komma ihåg glosor. Du får också veta varför det är viktigt att sova, äta ordentligt och inte stressa.

Orka plugga - Planering och koncentration

Skapa struktur och minska stress

På asdföralder.se, en digital handbok för ett bättre familjeliv, finns en film där psykolog Bella Stensnäs, specialist på stressrelaterad ohälsa, delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Möt en stresspsykolog på asdforalder.se

Vad gör man om barnet inte klarar att ha skola hemma? I avsnittet "Ingen skola och ändrade rutiner" i podden Fatta familjen svarar experter bland annat på den frågan.

 NPF-familj i coronakrisen på UR

Att göra schema, få in rörelse, begränsa skärmtid och tänka smart kring mat är några av de tips som Cecilia Brusewitz ger i sin krönika "Hemmasittande i karantänens tidevarv" på föreningen Attentions webbplats.

Hemmasittande i karantänens tidevarv på attention.se

Få upp barnen på morgonen, ha ett arbetspass på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Därefter får barnen ledig tid som en positiv kompensation. Så kan du som förälder hjälpa till att skapa struktur, tipsar Martin Karlberg, Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet.

Föräldrar kan bidra med struktur på forskning.se