Att lära sig gå på toaletten

  • 2023-03-16

  • 13 - 16

  • Habiliteringscenter Söderstaden, Tjurhornsgränd 8, Johanneshov

För föräldrar till barn, 4-17 år, med autism och/eller intellektuell funktionsnedsättning och för personal runt barnet. En kurs för att barnet ska lära sig kissa och bajsa på toaletten och få toalettrutiner som fungerar.

Barn med funktionsnedsättningar har ofta svårare att lära sig viktiga vardagsfärdigheter som att gå på toaletten och sköta sin hygien. Det innebär särskilda utmaningar för föräldrar och personal runt barnet.

Vi kommer att gå igenom olika steg i att lära sig kissa och bajsa på toaletten så självständigt som möjlig och sköta sin hygien på toaletten. Du kommer att få lära dig olika strategier för att vägleda barnet i de färdigheter som behöver övas in.

Ni får möjlighet att i nätverket planera hur ni ska gå tillväga för att utveckla självständigare toalettvanor.

Ni får reflektera över vad ni behöver undersöka vidare kring era och barnets förutsättningar och vad ni sen kan göra. Ni får tillfälle att utbyta erfarenheter med andra. Svårigheter att lära sig gå på toaletten som hänger ihop med stora samarbetsproblem ligger utanför denna kurs.

Vid behov följer vi några veckor senare enskilt upp vad ni genomfört hemma och hur ni kan utveckla toalettvanorna vidare.

Information om Att lära sig gå på toaletten som pdf

Datum och tid
Torsdag 16 mars, 13.00-16.00

Sista anmälningsdag
9 mars

Plats
Habiliteringscenter Söderstaden barn
Tjurhornsgränd 8, Johanneshov

För frågor
08-123 352 40

Intresseanmälan

För att delta behöver ni ha varit på ett första besök på ett habiliteringscenter inom Habilitering & Hälsa eller deltagit på grundkurs om autism (6-12 timmar) på Habiliteringens kurs- och kunskapscenter.

Ni som har kontakt med Autismcenter små barn, hänvisar vi till deras kursutbud.

Om du arbetar med ett barn med funktionsnedsättning behöver du ha vårdnadshavares samtycke för att delta.

Du kan anmäla intresse att delta här på webben om du har ett Bank-ID. Om du inte har det kan du ringa till oss istället.

Vi informerar om du har en plats efter sista anmälningsdag.

Habilitering, Hygien, Autism, Barn 0-17 år, Anhörig/Närstående, Nätverk/Personal (professionellt nätverk), Intellektuell funktionsnedsättning, Habiliteringscenter Söderstaden barn, 0-6 år, 7-17 år