Att bli vuxen – grupp för ungdomar med autism

  • Anordnas på flera mottagningar

För ungdomar, 15-17 år, med autism utan intellektuell funktionsnedsättning. En grupp med tre till sex ungdomar som träffas med två samtalsledare. Gruppen ses fem gånger och pratar om saker som är viktiga när man håller på att bli vuxen.

Vi pratar om att bli vuxen; att flytta hemifrån, skaffa jobb, vänskaps- och kärleksrelationer. Du som deltar behöver inte känna att du måste prata, det går bra att delta genom att lyssna och dela med sig i den mån det känns bra. Inför start skickar vi hem informationsmaterial till dig, och du får möjlighet att tycka till om och rangordna de teman som du skulle vilja att vi pratar om.

Första gången du kommer börjar vi med att presentera oss. Vi går därefter igenom de olika teman som vi valt och sätter upp mål för vad vi vill få ut av gruppen. De följande gångerna kommer vi att varva våra samtal med filmklipp. Vi har också miniföreläsningar eller frågestunder med personer som är proffs på det som vi pratar om, till exempel en kurator eller barnmorska från ungdomsmottagningen eller en jobbcoach från arbetsförmedlingen.

Habilitering, Autism, Barn 0-17 år, Person med funktionsnedsättning, Vuxenblivande