Undra - informationsmaterial för barn

Undra är en liten superhjälte som tar reda på saker som barn med funktionsnedsättning undrar över. I patientlagen har informationskravet stärkts. Både vårdgivare och vårdnadshavare bör underlätta barnets delaktighet och ge barnet möjlighet att uttrycka sin åsikt kring den egna vården. Med anledning av detta har Habilitering & Hälsa i samverkan med habiliteringarna i alla Sveriges landsting tagit fram informationsmaterial för barn med superhjälten Undra.

Appen Undra om habiliteringen​

Följ med på en spännande upptäcktsfärd tillsammans med Undra och besök habiliteringen. Här ser du vad olika barn kan göra när de besöker oss. Det kan till exempel vara att bli bättre på att köra rullstol, träna kroppens muskler och balans eller lära sig att känna igen olika känslor. Och ibland bara ha en skön upplevelse.

Appen har tagits fram för att öka förutsättningarna för barnens delaktighet i sin behandling. Undra om habiliteringen vänder sig till barn med funktionsnedsättning, men alla barn kan ha kul med appen som innehåller spel och animationer som passar såväl syskon som kompisar.

Bilder från Undra om habiliteringen
”Undra om habiliteringen” kan laddas ner till läsplatta och mobil. 

> Undra om habiliteringen på App Store
> Undra om habiliteringen på Google Play
> Föräldrakraft utsåg en föregångare till Undra om habilitering till en av 2015 års bästa appar

Webbersion av Undra om habiliteringen

Appen Undra om habiliteringen finns också i webbversion. För dig som inte har tillgång till läsplatta eller mobil.

> Undra om habiliteringen

Miniappar med Undra

Bild från appen Undra om träningscentret
Undra om träningscentret​

Följ med Undra till träningscentret. Där tränar barn bland annat på att åka rullstol, gå på gåband och rida på en mekanisk häst. Appen vänder sig framförallt till barn med funktionsnedsättning som ska eller har börjat träna, men alla kan såklart ha roligt med den.

Appen "Undra om träningscentret" kan laddas ner till läsplatta och mobil.

> Undra om träningscentret på App Store
> Undra om träningscentret på Google Play​​

Bild från appen Undra om känslor
Undra om känslor

I den här appen visar Undra upp olika känslor du ska försöka känna igen hos andra. Appen vänder sig framförallt till barn med autismdiagnos, som har svårt att förstå och läsa av känslouttryck.

Appen "Undra om känslor" kan laddas ner till läsplatta och mobil.

> Undra om känslor på App Store
> Undra om känslor på Google Play

Undra på Instagram

Följa barnens superhjälte Undra på Instagram.
> Undra på Instagram 

Böcker med Undra

Undra besöker habiliteringen

Det här är en berättelse för barn som handlar om habiliteringen. Barnet får veta vad habilitering är och höra om olika funktionsnedsättningar. Med hjälp av berättelsen kan barnet känna igen sig när hen besöker habiliteringen vilket kan göra besöket tryggare, och förhoppningsvis också roligare. Det ger större möjlighet för barnet att känna sig delaktig och uttrycka tankar och känslor.

Berättelsen är skriven för barn med funktionsnedsättning och deras familjer. Men andra barn och vuxna kan också ta del av den. Ta med häftet till förskola eller läs för kompisar och släktingar. På så sätt får andra en inblick i vad ditt barn gör på habiliteringen. Undra besöker habiliteringen har tagits fram i ett samarbete mellan habiliteringarna i Sveriges alla landsting.

> Ladda ner eller beställ Undra besöker habiliteringen

Undra undersöker mätningen

Undra undersöker mätningen är en berättelse för barn som ska göra en CPUP-mätning. I boken ingår en dvd med en animerad film av berättelsen. Filmen kan också ses på Youtube.

Boken är översatt till spanska, somaliska, arabiska, engelska och turkiska. Alla böcker finns på Publicerat. 

> Ladda ner eller beställ Undra undersöker mätningen
> Se filmen på Youtube

Undra och hjälparhanden

Undra och hjälparhanden är en bok för barn som får CI-terapi. CI-terapi är en träningsform för barn med cp-hemiplegi, vilket är cerebral pares där ena sidan av kroppen är påverkad. Det medför att barnet har en bättre hand och en mindre välfungerande hand.
> Ladda ner Undra och hjälparhanden

​Färgläggningsbild

​Undras värld kan skrivas ut och färgläggas. Utskriften bör vara i A3-format. 

> Skriv ut och färglägg Undras värld