Undra - habiliteringens egen vardagshjälte

Jeanette Milde, barnboksförfattare och illustratör, har skapat Habilitering & Hälsas egen lilla vardagshjälte Undra som figurerar i två böcker och snart i en mapp, som ska delas ut till barn vid deras första besök på habiliteringen. – Undra är liten och smidig. Hon kan ta sig in överallt, genom nyckelhål och springor, för att ta reda på vad man gör på habiliteringen, säger Jeanette.

Utsikten över vattnet från Jeanette Mildes lilla ateljé, som klamrar sig fast på höjden ovanför Kungsviken, är sådan att den tar andan ur betraktaren. Man kan nästan känna hur det skulle vara att kunna ta sats och med sin magiska mantel flyga ut över havet och klipporna, precis som Undra. Med kameran på ryggen och papper och penna i högsta hugg, hjälper Undra 

barnen att svara på frågor om habiliteringen.

Jeanette Milde, som är illustratör, författare till flera barnböcker och upphovskvinna till Undra, tycker att det är ett hedersuppdrag att få arbeta med materialen.

– Jag tycker att det är fint att man i dessa spartider tänker på hur viktigt det är att förbereda de här barnen inför sitt besök på habiliteringen. Att man tar barnen på allvar. Respekt. 

En flygande guide

När Jeanette arbetade med att hitta en figur som skulle passa in i habiliteringens verksamhet, tänkte hon att den skulle kunna flyga och att den lätt kunde ta sig fram.

– Jag hade flera spår och idéer, men vi fastnade för Undra som både är liten och rätt kaxig. En vardagshjälte. En bra vägledare för barnen i kontakten med habiliteringen. 

I den första boken är Undra barnens guide till vad CPUP är och hur en mätning går till, den andra boken handlar om CI-terapi. Den nya mappen, som är klar i dagarna och som ska testas efter årsskiftet, är tänkt att bli barnens egen mapp om habiliteringen, där de kan samla sådant om träningsprogram och bilder.

– Mappen är konstruerad så att barnen kan göra den till sin. Undra håller upp en liten skylt där barnets namn eller bild kan sättas. Bilden i flygperspektiv hoppas jag ska locka till lek. Att man med fingret åker runt på vägarna. På så vis blir mappen levande.

En verksamhet bland andra

Mappen har en stor flygbild på utsidan, där flera av samhällets övriga funktioner finns med som polis, skola, sjukhus. Bilden sätter habiliteringen i ett sammanhang, som en verksamhet bland andra, varken mer eller mindre.

Bild på mappen

– Jag tänker att det är klokt att habiliteringen förmedlas så och inte som något väldigt annorlunda och speciellt.

Ett pedagogiskt syfte är att mappen ska stödja barnet att vara delaktig i sin habilitering.

– När barnen får mappen ska de känna sig utvalda på ett positivt sätt och tanken är också att man ska kunna samtala med barnet utifrån bilderna.

Testade bilder

Inne i mappen finns bilder som visar situationer som kan kännas igen av barn med olika funktionsnedsättningar, exempelvis att sitta i rullstol, gå-träna, leka eller sitta framför datorn.

Jeanette har varit på besök på olika verksamheter och i arbetsgruppen har man diskuterat vilka situationer som skulle passa att illustrera. Mappen och bilderna har sedan testats både inom habiliteringen och av föräldrar och barn.

Jeanette är positiv till samarbetet med habiliteringen, som hon upplever som både lärorikt och kreativt. 

– Att det skulle göras en bok var ju inte min idé från början utan jag kom in utifrån för att skriva och illustrera.Arbetsterapeut Ylva Bergh var den som väckte liv i projektet. Och mina idéer har fått ett fint mottagande och samarbetet i arbetsgruppen har fungerat mycket bra.

Men vänta nu, var det inte något som fladdrade till bakom örat?

– Det var nog Undra, hon är med överallt. Hon undrar nog varför du inte pratar direkt med henne.