Klättring stärker självkänslan

”Jag började klättra på en gång första gången jag kom hit. Jag tänkte inte på något annat”, säger Tove Ernerot som fyller elva i år.

Det är tredje gången Tove Ernerot är här i Klättercentrets lokaler i Solna. Hon tycker det är väldigt roligt. En trappa ned i en av industriområdets byggnader öppnar sig ett landskap av klätterväggar med olika lutning och svårighetsgrad. Habiliteringscenter Norrtull har haft terminskurser i klättring under flera år. Varje onsdag under tio veckor tränar barnen i två entimmespass. Till Klättercentret kommer också grupper från andra habiliteringscenter. Tove och hennes familj har inte haft kontakt med habiliteringen tidigare. Läkaren på Plexusteamet där hon går rekommenderade klättring eller cheerleading, berättar Stefan Ernerot, pappa till Tove.

– Tove har dansat och gått på gymnastik tidigare, men vi tänkte att det måste finnas något som är särskilt bra för henne.

Tove klättrar
Tove kan klättra under två terminer via habiliteringen. Om hon därefter tycker det är roligt är det något familjen kan göra tillsammans framöver, tror Stefan Ernerot. Själv har han klättrat i det militära och är glad över att Tove verkar dela intresset.

– Det är inte så svårt utom när väggen lutar utåt och man inte hittar några grepp. För då faller man, säger Tove.

Både svår och enkel

Lovisa Jensen är åtta år och hon är nästan uppe vid taket när hon ropar till sjukgymnasten att hon kommer ned. De som jobbar med klätterträningen har liksom många av föräldrarna, tagit certifikat, grönt kort, för att kunna parera och vara motvikt när barnen klättrar upp längs väggen.

Lovisa är inne på sin andra termin och vet att klättringen både kan vara svår och ganska enkel. Hon har klarat den näst svåraste väggen. Eftersom leden upp längs väggen inte är så symetrisk måste hon ta i med båda benen, också med det benet som inte är lika starkt som det andra, berättar Lovisa.

– Det är naturligt att man väljer svårare och  svårare väggar, så hon behöver inte så mycket coachning, säger Lovisas pappa Peter.

Lovisa klättrar
Värmer upp tillsammans

Styrka, smidighet, motorik och teknik – barnen tränar många fysiska moment. Men framför allt stärker klättringen självkänslan, berättar sjukgymnast Ammi Bexelius från Habiliteringscenter Norrtull.

Klättergrupperna vänder sig till barn med olika funktionsnedsättningar som kan gå. Klättringen är individuell träning i grupp. Eftersom barnen inte orkar vara igång hela tiden kan en sjukgymnast klättra med flera barn på samma gång. Barnen värmer upp tillsammans och umgås mellan omgångarna på klätterväggen, även om själva klättringen sker på egen hand, berättar Ammi Bexelius. Hon leder grupperna tillsammans med kollegan Kerstin Doxner, arbetsterapeut.

– Det är vanligt att familjerna inte haft kontakt med habiliteringen sedan barnen var små. Med kurser i klättring, bad och ridning vill habiliteringen visa på olika sätt att träna, berättar Ammi Bexelius.

– Det kan bli en rolig grej för familjen, många fortsätter att klättra själva, säger hon.