Poddavsnitt med fokus på autism

Funka olika är en podd om allt från diagnoser och behandlingar till relationer och hälsa. Podden vänder sig framför allt till dig som har en funktionsnedsättning och dina närstående. Här har vi samlat avsnitt som har ett särskilt fokus på autism. Lyssna på personliga samtal och råd från experter.

Kommunikativt och kognitivt stöd

Många med funktionsnedsättning behöver hjälp med att planera och förstå sin tillvaro. I tre program får vi höra hur tre olika personer använder sig av det som kallas kommunikativt och kognitivt stöd. En arbetsterapeut och en logoped berättar om olika stöd och hur de fungerar.

Leo
”Det är inte fel att ta hjälp”

Lyssna på 25-åriga Leo, som för drygt ett år sen fick diagnoserna autism och adhd. Vilka hjälpmedel använder han för att minska stressen och få energin att räcka till? Avsnittet är 31 minuter långt.
> Hör Leo om kognitivt stöd 

”Man måste planera”

Vi träffar Mayte, vars 13-åriga dotter kommunicerar med hjälp av bland annat en ögonpekningsdator, tecken och bilder.  Maytes dotter använder sig framför allt av en metod som heter PODD. Hur fungerar det? Avsnittet är 39 minuter långt.
> Hör Mayte om kommunikativt stöd

” Han vill kommunicera och vi hittar en gemenskap i det”

Anncha Jönssons son har autism och intellektuell funktionsnedsättning. Han är tio år, men språkligt som ett barn på 1,5 år, och behöver hjälp både med att förstå och kommunicera med omgivningen. Hur hanterar man det och vad finns det för hjälp att få? Avsnittet är 39 minuter långt.
> Hör Anncha om kommunikativt och kognitivt stöd

Elisabet Wentz och Elina Johansson Elisabet Wentz och Elina Johansson

Matvanor och sambandet mellan ätstörning, autism och adhd

Över 10 procent av alla med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) har också problem med maten. En del får diagnosen ARFID (selektivt ätande eller restriktivt ätande), en ätstörning som inte är kopplad till vikten och utseendet. Hur kommer det sig och vad kan man göra åt det? Hör Elisabet Wentz, professor vid Sahlgrenska akademin och Elina Johansson, verksamhetsledare på Attention Stockholm. Avsnittet är 44 minuter långt.
> Lyssna på avsnitt om sambandet mellan ätstörning, autism och adhd

Stress i utmanat föräldraskap

Föräldrar till barn med en funktionsnedsättning upplever ofta mycket stress i vardagen. Hur gör man för att inte själv gå in i väggen? Vilka svårigheter möter föräldrar som själva har en diagnos och vad finns det för stöd att få? I tre avsnitt tar vi upp stress i ett utmanat föräldraskap.

Verklighetsglapp, medveten närvaro och acceptans

Camilla och Max är föräldrar till ett barn med autism. De berättar hur de reagerade och agerade när deras son fick en diagnos. Bella Berg är psykolog och ansvarig för ett behandlingsprogram som heter Navigator ACT. Vad lär man sig där och hjälper behandlingen? Avsnittet är 43 minuter långt.
> Lyssna på Stress i utmanat föräldraskap 1

Förälder med egen diagnos

Vilka är de största utmaningarna man möter som förälder med egen diagnos och vilket stöd behöver man för att få familjelivet att fungera? Mia är förälder till en treåring. Hon har själv Aspergers syndrom och add. I det här avsnittet pratar hon om det hon tycker är svårt med att vara förälder. Avsnittet är 28 minuter långt.
> Lyssna på Stress i utmanat föräldraskap 2

Att möta föräldrar i kris

Vi pratar med två psykoterapeuter som hjälper föräldrar till barn med olika funktionsnedsättningar att må lite bättre. Är några skeenden i livet extra kritiska och om känslan av total hopplöshet infinner sig, vad kan man göra då? Avsnittet är 35 minuter långt.
> Lyssna på Stress i utmanat föräldraskap 3

Skolfrånvaro

Varje år stannar många elever hemma från skolan. Tre av fyra elever med hög skolfrånvaro kan ha en neuropsykiatrisk diagnos. Vad kan man göra för att få barn och unga att komma tillbaka till skolan?

Lars Dareberg Jenny Fernström

Ryck upp dig

Idag går Jenny Fernström på Fridhems folkhögskola, men under långa perioder gick hon inte i skolan alls. Hör hennes berättelse om vad som låg bakom och hur hon till slut kom tillbaka. Avsnittet är 28 minuter långt.
> Lyssna på Skolfrånvaro 1 

Bryt ihop och kämpa på

När David var nio år slutade han plötsligt att gå till skolan. Davids mamma Malin Trossing berättar hur det är att vara förälder till ett barn som slutar gå till skolan. Avsnittet är 32 minuter långt.
> Lyssna på Skolfrånvaro 2

Att leva med autism

I tre program pratar psykolog SvenOlof Dahlgren och Jill Carlberg, som fick diagnosen Aspergers syndrom när hon var tio år, om hur det är att leva med autism. Vilka myter och fördomar finns, hur ser omvärlden ut för en person som har autism och hur är det att vara förälder eller kompis till någon med autism?
> Lyssna på Autism 1. Myter och fördomar
> Lyssna på Autism 2. Att vara från en annan planet
> Lyssna på Autism 3.  Att vara anhörig, vän eller jobbarkompis

Om podden Funka olika

Funka olika är en podd om allt från diagnoser och behandlingar till relationer och hälsa. Podden vänder sig framför allt till dig som har en funktionsnedsättning och dina närstående. Med Funka olika vill vi också bidra till att nätverk och yrkesverksamma får ökad kunskap. Lyssna på personliga samtal och råd från experter.

> Funka olika - podden om livet med funktionsnedsättning