Aktuellt

"Alla kan och alla kroppar behövs"

UR producerar fem filmer om rörelse för unga med funktionsvariation som lanseras under 2020. Produktionen görs i samarbete med Cirkus Cirkör och Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. 

Oskar Löfkvist
Filmerna vänder sig till grundsärskolans högstadium med inriktning på elever i träningsskolan. Sedan tidigare finns det rörelsefilmer för barn i förskoleåldern. Syftet är att få igång lusten att röra sig, stärka självtilliten och utveckla den sociala förmågan.

– Det är viktigt att de lite äldre barnen får filmer med en enkel, inte så barnslig miljö och att övningarna är lätta att ta till sig. De riktar sig både till barn som använder rullstol och barn som har svårt att röra på sig, säger Oskar Löfkvist, pedagogisk koordinator hos Cirkus Cirkör.

Handledning för skolans pedagoger

I rörelsefilmerna, som är tänkta att visas i klassrummet, visar två cirkusartister övningarna mot varierande bakgrundsmiljöer. Filmerna är kompletterade med handledning till pedagogerna – där beskrivs också den vetenskapliga grund som övningarna vilar på.

Alla kan och alla kroppar behövs, är Cirkus Cirkörs motto. Pedagogiken för unga med funktionsvariation anpassas efter respektive individ och funktionssätt. Man kan behöva dämpa vissa saker och stärka andra, förklarar Oskar Löfkvist.

– Om man till exempel har en funktionsvariation som innebär att man är väldigt stark kan man bli lite väl modig och då är det något att jobba med.

För en ung person med autism kan träningen lära en att fungera bättre tillsammans med andra.

– Alla har en punkt som man kan utvecklas från, säger Oskar Löfkvist.

Cirkus Cirkör

Cirkus Cirkör ger inte bara föreställningar, de har även en omfattande pedagogisk verksamhet och bedriver forskning.

Cirkus Cirkörs pedagogiska verksamhet rymmer i dag ett cirkusgymnasium och olika utbildningsverksamheter som årligen når cirka 30 000 personer.

Under hösten har man bland annat deltagit i World Cultures Festival i Hongkong och inlett ett samarbete med UR och Habilitering & Hälsa i ett filmprojekt om rörelse.