Specialintressen som betyder allt

Lena Berntsson är 28 år och hon fick diagnosen Aspergers syndrom för två år sedan. För bara en månad sedan ändrades diagnosen till högfungerande autism och adhd. Lena har dessutom dyslexi. Idag ägnar hon sitt liv åt sina specialintressen: Globen i Stockholm och träning.

– Det kändes inte rätt med Aspergers syndrom eftersom jag har haft svårigheter med mitt språk, säger Lena. Det kändes inte riktigt som diagnoskriterierna stämde in på mig. Det var på eget initiativ som jag begärde en ny utredning och jag hade ju rätt.

Utanförskap

Precis som flera andra kan Lena berätta om en svår barndom då hon blev utstött och mobbad av andra barn på dagis och i skolan. Lena har hoppat över flera årskurser under grundskoleåren. Hon har påbörjat flera utbildningar men inte avslutat dem. Orsaken är att hon uppfattats som avvikande och att hon blivit trakasserad.

– Människor blir provocerade av mitt beteende. Jag har blivit mobbad och slagen under hela min uppväxt, och utanförskapet har fortsatt upp i vuxen ålder. Eftersom jag har adhd har jag så svårt att sitta stilla. När jag gick på Komvux tyckte de andra att jag var jättekonstig eftersom jag vandrade fram och tillbaka i korridorerna under rasterna.

Det har aldrig varit någon vuxen som har ingripit och försökt hjälpa Lena. Hon upplever själv att hon varit utlämnad.

Lena flyttade hemifrån redan som 18-åring efter en period på en internatskola.
– Det kändes som om jag nog skulle klara av att bo själv och det har gått ganska bra.

Nu när Lena vet vad hennes problem beror på är det också lättare att hantera dem.
– Kanske hade det varit lättare att klara skolgången om jag vetat om och kunnat förklara varför jag var som jag var. Mitt självförtroende är otroligt dåligt efter alla år av mobbning. Periodvis har jag mått fruktansvärt dåligt. Och jag är fortfarande mobbad och blir illa behandlad av människor i min omgivning. Både av personer som har Aspergers syndrom och av andra.

Strikta rutiner

Lena har strikta rutiner som styr hennes liv.
– Jag är pedant och måste ha ordning hemma, annars blir jag tokig. Det tar mig sju timmar att städa min tvårumslägenhet eftersom jag städar allting två gånger.
När det gäller specialintressen så har Lena alltid haft något som hon gått inför med hela sin själ.

– Jag har ett eller möjligen två intressen i taget som jag fokuserar på. Jag har svårt att vara flexibel. Jag har alltid samlat på saker, det gör jag fortfarande. När jag var liten lekte jag inte med leksakerna utan samlade på dem. Sorterade dem och placerade dem i rader som ingen fick röra. När jag sedan konfirmerade mig blev kyrkan mitt stora intesse. När andra gick på en gudstjänst i veckan, kunde jag gå på flera gudstjänster per dag. Allting kretsade kring kyrkan.

Senare blev Lena intresserad av golf och hon var på golfbanan vid soluppgången och gick inte därifrån förrän det mörknade. Efter golfen blev träning Lenas stora intresse. Idag har Lena två specialintressen som tar upp en stor del av hennes tid. Det ena är träning och det andra är Globen.
– Att ha specialintressen är ett sätt att klara av livet.

Älskar att träna

– Jag älskar att träna, det är det absolut bästa jag vet, berättar Lena. 

Träning är ett av hennes specialintressen och en bra dag tränar hon flera timmar. Lena ser fräsch och vältränad ut. Hon är klippt i en tuff kort frisyr och skrattar mycket när hon pratar. Hon bor i Göteborg och är i Stockholm på besök. Hon har varit på Empowerments konferens på Almåsa utanför Stockholm och är lite trött efter gårdagens uppesittarkväll.
– På konferensen fick jag instruera i gymmet och det tycker jag är jättekul.

Snabb i skolan

När Lena gick i skolan var hon inte så bra i gymnastik. Hon gjorde sig illa när hon skulle hoppa bock och gillade inte lagsporter. Däremot var Lena snabb i löpning. Hon sprang på bättre tider än alla tjejerna i klassen och slog flera av killarna.
– Det där ledde inte till något intresse på den tiden, men nu älskar jag att springa.

Hon blev intresserad av träning i tonåren, men intresset har successivt stegrats och är idag vad man skulle kunna kalla en livsstil. Nu tränar Lena ändå ganska måttligt om man jämför med hur mycket tid hon spenderade på gymmet tidigare.

Springer maraton

– Nu simmar jag, springer, går på gym och Friskis & Svettis. En bra dag tränar jag mycket.

Lena satsar mycket på löpningen, vilket har gett möjligheter till nya kontakter och resor. Hon springer många olika lopp som anordnas i Sverige, och i sommar väntar ett ännu större äventyr.
– Jag ska åka till Berlin och springa maraton. Det ska verkligen bli roligt. Jag har en kompis med mig för jag kan inte språket.

Varför Lena tränar så mycket tror hon hänger samman med hennes rastlöshet.
– Jag mår bra av att träna. Det har ju också blivit ett specialintresse för mig, vilket innebär att jag kan mycket om träning, kost och hälsa. Ibland har jag hållit föredrag om träning och det händer ofta att jag instruerar på gym.

Att hålla på med något som involeverar andra fungerar inte för Lena.
– Nej jag har svårt för ytligt prat och tränar bara ensam. Det är likadant med de arbetsplatser jag varit på. Eftersom jag inte fixar kafferaster och personalfester, blir jag inte accepterad.

Lena har faktiskt ett samlarintresse också, som hon berättar om efter ett tag.
– Jag samlar på servetter. Faktum är att jag har 364 oöppnade servettpaket hemma. Alla är olika förstås.

Älskar Globen

– Jag har alltid älskat speciella byggnader och saker, säger Lena. Under en period var jag alldeles uppfylld av altartavlor. Jag tog kort på dem och var jag än var skulle jag in i kyrkan och titta på altartavlan. Under en annan period var det väderkvarnar. Jag har även andra intressen än mina specialintressen, data, mina katter, motorcyklar, moppar och att gå på föreläsningar om Asperger syndrom och autism.

Upphetsad i flera dagar

Det var när Lena skulle på ett sommarläger som Empowerment ordnat, som hon såg Globen i verkligheten för första gången.

– Jag blev helt fascinerad, jag tyckte att den var underbar. Jag satt utanför Globen och tittade på den i fem timmar och hade jag haft tid hade jag suttit ännu längre.

Varje gång som Lena passerar Stockholm ser hon till att hon har tid att besöka Globen.

– Jag blir upphetsad flera dagar i förväg när jag vet att jag snart ska få se Globen. Jag går på visningar av alla etagen och sitter utanför och tittar på den. Ibland kanske jag hinner med lite shopping i köpcentret också, men det kommer i sista hand.

Älskar runda former

Drömmen är att någon gång gå på en konsert eller tävling i Globen.
– Jag gillar inte melodifestivalen, men bara för att finalen var i Globen så tittade jag på den.

Lena tror att hon är så fascinerad av Globen på grund av dess storlek och runda form.
– Jag har alltid älskat runda former och Globen är ju så stor. Jag tycker att det är en magnifik byggnad. Hemma har jag ett örngott med en bild på Globen. Jag förde över ett fotografi till örngottet.

Lena har varit på projekt Empowerments konferens på Almåsa utanför Stockholm och hon ska bo på hotell över natten för att ha möjlighet att titta på Globen innan hon tar tåget tillbaka till Göteborg imorgon eftermiddag.
– Jag ska dit en stund både ikväll och imorgon, säger Lena och skrattar lyckligt. Sedan kanske det dröjer ett tag innan jag kommer hit.