Att ta emot stöd

Lena Walleborn är arbetsterapeut på Asperger center för vuxna i Stockholm. Hon träffar dagligen personer som har svårigheter att klara av sitt vardagsliv. Det kan vara svårt att be om stöd med sådant som andra inte verkar ha några problem med. Men att få stöd i att få ordning på sin vardag, gör livet mycket enklare.

Det kan kännas svårt att be om hjälp med vardagen, som för många människor verkar så enkel att klara av. Man kanske har ett arbete, familj och i övrigt ett relativt fungerande liv trots att det finns viktiga saker i vardagen man har svårt att klara av. Steget till att söka stöd hos en arbetsterapeut kan kännas långt.

– Man måste ju själv känna motivation, säger Lena Walleborn. Ibland när jag träffar en person som jag ser skulle ha glädje av mina kunskaper, men som har svårt att ta emot stöd, brukar jag försöka motivera till en förändring.

Tid till annat

Fördelarna med att få struktur på sin vardag är många. En del personer med Aspergers syndrom upplever att de har ett rörigt hem som de inte så gärna visar för andra. Det här kan leda till att man aldrig bjuder hem vänner, och därigenom går miste om viktiga sociala kontakter. Det som är mest negativt med ett rörigt hem är dock att man blir mindre självständig hemma om man inte själv klarar att ordna upp i röran

Att ha ett ordnat hem och en strukturerad vardag gör att man får bättre kontroll över tillvaron. Det blir inte så ansträngande att få livet att fungera och man slipper oroa sig så mycket för saker och ting.

En ytterligare fördel är att självkänslan förbättras och man blir mindre beroende av andra.

Det starkaste skälet för många att försöka strukturera sitt liv är att man då får mer tid och energi över till annat.

Viktigaste behoven

Det är ju inte så att man behöver bli expert på hur alla vardagssysslor ska planeras och utföras, det finns det nästan ingen som är. Men genom att förbättra vissa grundläggande delar kan livet bli mycket enklare.

Det är oftast inte heller möjligt att förändra allt på en gång.

– När jag träffar en person, brukar jag titta på behoven just nu, berättar Lena. Vissa saker kanske måste vänta. Tillsammans kan vi ta reda på vad personen har störst behov av att klara av och så försöker vi tillsammans hitta lösningar som fungerar. Ofta handlar det om att förtydliga omgivningen så att den blir mer lättolkad och att förändra saker i den fysiska miljön så att det blir lättare att klara av att hålla ordning. Det är också vanligt att hjälpa till att sålla bland alla aktiviteter som man tror att man ”måste” göra.

Det kan kännas svårt att släppa in en främmande person i sin bostad och det är en arbetsterapeut medveten om. Arbetsterapeuten gör bara hembesök om personen har problem i sin vardag och själv vill ha stöd i hemmet.Därför träffar Lena alltid en person flera gånger innan hon föreslår att hon ska besöka bostaden. Hon brukar också alltid berätta för dem hon träffar att det är många som har samma problem i vardagen. Och att hon inte är någon ”städpolis” utan kan hjälpa till med att få livet att fungera bättre.