Till dig som är ung

Här har vi samlat tips om adhd och add till dig som är ung.

Filmtips

Vad är adhd?

Filmen vänder sig till dig som är upp till 13 år. Den handlar om vad adhd och add är och hur det kan kännas att ha det.

(Filmen är skapad av Riksförbundet Attention)

Imorgon ska jag vara normal

Filmen vänder sig till dig som är upp till 18 år och har adhd eller add. Den handlar om hur det kan påverka i vardagen och framförallt i skolan.

> Fler filmer från Attentions filmarkiv (ung.attention-riks.se)

Till ännu fler videoklipp på Attentions Youtubekanal, Attentionplay (youtube.com)

Hur gör man en utredning och vilka träffar man i vården?

Riksförbundet Attention har inom sitt projekt Barns röst tagit fram filmer om vem man får träffa inom vården när man gör en neuropsykiatrisk utredning och hur en utredning går till. 

Till filmen Hur gör man en utredning?

Till filmen Vem kommer jag att träffa?

Lästips

Adhd-centers tipsblad till tonåringar som studerar hemma

Boken för dig om adhd

En faktabok för dig som är mellan 9 till 12 år som vill veta mer om adhd och vad som kan hjälpa när det är svårt. Till faktaboken finns en övningsbok med tips och övningar.

(Klicka på bilden för att ladda ned)

Adhd-broschyren

Det här är en tecknad broschyr om adhd som är till för dig som är mellan 5 till 12 år. Den innehåller roliga bilder och förklaringar.

SÅ HÄR! Få det att funka i skolan

En handbok för dig som är tonåring och har adhd eller en annan neuropsykiatrisk diagnos. Den handlar bland annat om att hitta sitt sätt att få skolan att funka. Den ger dig tips på smarta prylar, inspirerande personer, studieteknik, läxläsningstips och annat som kan göra det enklare att fokusera.

(Klicka på bilden för att ladda ned)

Tips på bra webbsidor

Attention Ung

Här kan du lära dig mer om olika neuropsykiatriska diagnoser som adhd, autism och Tourettes. Du kan också titta på filmer, läsa om dina rättigheter, få tips på hur du kan förenkla läxläsning, och mycket mycket mer. 

> Till Attention Ung 

UMO

UMO är en webbplats som vänder sig till alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du få kunskap om adhd, att vara ledsen, ha ångest, relationer, sex, hur man söker hjälp och mycket mycket mer. Det finns filmer, råd, egna berättelser och fakta.

> Till UMO.se

​Orka plugga

En webbplats med tips på strategier som hjälper dig att orka plugga. Tipsen är utformade som filmklipp. Webbplatsen är framtagen av UR.

> Till Orka plugga

Ung och Asperger

Den här webbplatsen vänder sig till dig som är mellan 16 och 25 år med Aspergers diagnos (eller annan diagnos inom autismspektrumet). Här kan du läsa andras personliga berättelser om sina erfarenheter av att ha Asperger samt få råd och information.

> Till UngochAsperger.se


Är du mellan 16 och 25 år och har en diagnos inom autismspektrum kan du gå en gratis webbkurs hemma från din dator. > Klicka här för mer information om webbkursen SCOPE (ungochasperger.se)

BUP

På BUP's webbsida kan du till exempel läsa om olika svårigheter som barn och unga kan ha och ta reda på hur ett besök på BUP kan se ut. Du kan också ställa en anonym fråga till BUP och få svar av personalen. 

> Till BUP.se

​KollpåSoc

På KollpåSoc kan du lära dig om barns rättigheter. Du kan läsa om hur Socialtjänsten jobbar och hur de kan stötta dig eller din familj. 

> Till KollpåSoc.se 

Jag vill veta

Här kan du som är mellan 4 till 17 år läsa om dina rättigheter om du är med om ett brott, exempelvis vad som räknas som ett brott, om man utsätts för brott på internet eller hemma, är orolig för en kompis eller vill veta vem man kan prata med.

> Till jagvillveta.se

Tjejjouren​

Tjejjouren är till för dig som identifierar dig som tjej och är mellan 12 till 20 år. Här får du information, stöd och kan engagera dig i tjejjourens arbete. Tjejjouren jobbar bland annat med att stärka unga tjejer.

> Till Tjejjouren.se