Podcast-tips

Det görs många olika poddar om adhd. Här är kort information om några som vi kan rekommendera.

Funka olika-podden

Funka olika är en podd om funktionsnedsättningar och habilitering. I den här podden tar de upp allt från diagnoser och behandlingar till kommunikation och hälsa. I sju avsnitt pratar Mevelyn Ehrstrand, som fick diagnosen adhd när hon var 24 år, och Camilla Ekstrand, enhetschef för Adhd-center på Habilitering & Hälsa, om adhd. 

Faktaspecial om adhd

Vad är adhd? Varför är det svårt att avsluta och påbörja saker? Kan vem som helst få adhd? Här är ett specialprogram med allt du vill och behöver veta om adhd. I programmet hör du Camilla Ekstrand, enhetschef för Adhd-center på Habilitering & Hälsa, och Johannes Rosenberg.

> Lyssna

Adhd 1. Du är bara lat!

Ett program om adhd, missförstånd, självkänsla och om bristande förståelse. Mevelyn Ehrstrand fick diagnosen adhd när hon var 24 år. Hör henne och Camilla Ekstrand, enhetschef för Adhd-center på Habilitering & Hälsa, prata om hur det är att ha adhd.

> Lyssna

Adhd 2. Superkraft eller förbannelse

”Jag har slut på skedar.” Att pendla mellan att ha för mycket eller för lite energi är vanligt när man har adhd. Kan ”skedteorin” fungera för att beskriva hur mycket energi man har kvar? Och är adhd en superkraft eller förbannelse? Camilla Ekstrand och Mevelyn Ehrstrand fortsätter prata om adhd.

> Lyssna

Adhd 3. Känslor smittar

”Det är som om alla känslor vore vatten och man själv en torr tvättsvamp. Man suger åt sig av andras känslor och blir antingen glad, ledsen, arg …”. Mevelyn och Camilla pratar om att känslor smittar och tipsar andra om att våga fråga.

> Lyssna

Adhd 4. Sov gott och planera väl

Har du snurriga tankar eller snurrig kropp när du ska somna? Ett kedjetäcke kan göra att du sover bättre. Mevelyn och Camilla pratar om hjälpmedel som gör vardagen lättare.

> Lyssna

Adhd 5. Att medicinera eller inte

”Det är precis som folk som letar efter en partner på en dejtingsajt. Det måste stämma överens från båda håll, för att det ska funka.” Mevelyn och Camilla pratar om vikten av att hitta rätt medicin och om man ska ta medicin eller inte.

> Lyssna

Adhd 6. Diagnos – bra eller dåligt?

”Det kändes som en stor lättnad. Äntligen har jag fått reda på varför jag inte fungerar som alla andra och varför jag har misslyckats med många saker i mitt liv.” Mevelyn och Camilla pratar om diagnoser och utredningar.

> Lyssna

Ungas röst 1 – ”Vem vill vara normal?"

I det här programmet berättar Molly 11 år, som har adhd och atypisk autism, om sin diagnos och vad den innebär för henne. Programmet har gjorts i samverkan med Barns röst, ett projekt som drivs av riksförbundet Attention.

> Lyssna

Föräldramakarna

Podcast med leg.psykolog Malin och leg.psykoterapeut Paulina, som ger dig som förälder konkreta tips och strategier för att möta de utmaningar som föräldraskap innebär.

Avsnitt 33 - Barn/ungdomar med adhd och föräldraskap

I avsnittet gästas föräldramakarna av Camilla Ekstrand, leg psykolog och enhetschef på Adhd-center. I avsnittet diskuteras bland annat hur föräldrar kan stötta barn med adhd.

> Lyssna